Sombatej: Provod u termalnom kupatilu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombatej: Provod u termalnom kupatilu

SOMBATEJ - Termalno kupatilo je popularno kupalište u Sombatheju, gradu u Mađarskoj, koje vraća u rimsko doba.

Pored pokrivenog kupališta prostire se otvoreni bazen, čija je rekonstrukcija - uz investiciju od 400 miliona forinti - počela 2003. godine, i prerasla u savremen kompleks, gde kupači mogu plivati ili sedeti u vodi temperature između 32 i 34 stepena.

Specijalni krovni kompleks štiti od prejakog sunca. Platforma u vidu amfiteatra omogućuje da odrasli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budnim okom prate praćakanje mališana u obližjem dečjem bazenu.

Mališanima na raspolaganju stoje igračke, foka, a spuštanje niz akvagan im je pravi izazov. Tu su vodene kapljice, kao i mlazevi vode.

Grad pustolovina

U Sombatheju je 2002.g. otvoreno jedno od najvećih igrališta za decu u Evropi, Grad pustolovina. Bezbrižna zabava deci, kao i njihovim roditeljima, omogućena je na površni od deset hiljada kvadratnih metara.

Grad avantura je brižljivo projektovano igralište. Sprave imaju međunarodni atest, pružaju mogućnost za kreativnu igru, atraktivne su kako deci ne bi bilo dosadno, a u isto vreme su i bezbedne.

Sve po propisima

Roditelji ne moraju neprekidno da motre na svoju decu, pa imaju prilike da se malo opuste, odmore.

Sprave koje odgovaraju svim propisima, obezbeđene su od pada. Tamo gde nema staza ili popločanih površina, mališane od udara štiti piljevina ili guma.

Dvorac

U centru parka nalazi se dvorac postolovina, po kome je igralište dobilo ime. Visok je sedam metara i pravi je izazov za decu koja jurišaju da ga osvoje.

Ova građevina svakom detetu predstavlja ostvarenje sna, prepuna je raznih tobogana, merdevina, penjalica i lavirinata. Pored dvorca nalazi se fudbalsko igralište, teren sa konopcima, kao i igralište sa vodom i peskom.

Pristupno deci sa invaliditetom

Zastupljene su i dobro poznate igračke: sprave za šutiranje, ljuljaške, penjalice. U delu sa ljuljaškama, postoje i specijalne sprave za decu sa invaliditetom.

Postoje mogućnosti i za grupne zabave, i to deci predškolskog, kao i školskog uzrasta. Čitav kompleks, inače veoma atraktivan, sa puno zelenila, nudi istinsku zabavu.

Jezero

U Sombateju posetiocima je na raspolaganju stoji izuzetna ponuda kada je letnja zabava u pitanju.

Jedno od njih, uređeno je kraj jezera, u najlepšem delu grada, u zelenom pojasu, neposredno uz pristanište za čamce i kampa.

Rekreacioni centar

Rekreacioni centar sagrađen je 2002. godine od sredstava u visini 1.2 milijarde forinti i prostire se na površini od pet hektara, sa četiri bazena.

Kompleks bazena sa hidromasažom prostire se na površini od osamsto kvadratnih metara, i kupačima nudi nekoliko vrsta ugođaja uz pomoć vrtloga, talasa, odnosno bujica.

Bazeni i akvagan

Bazen za decu pravo je carstvo za najmlađe, a ljubitelji plivanja mogu da uživaju u bazenu dugom pedeset metara.

Oni koji žele da povećaju nivo adrenalina uzbudljivim spuštanjem niz akvagan, imaju mogućnosti za to, pošto im na raspolaganju stoje četiri velika akvagana, kao i jedan dupli, pogodan za spuštanje i u parovima, dug dvanaest metara.

Oni koji ogladne, pored već poznatog bifea, mogu sesti i u klasičan restoran.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.