Izvor: B92, 21.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somalija: Najmanje 73 mrtva

Mogadiš -- Najmanje 73 Somalijaca, uglavnom civila, poginulo u sukobima etiopske vojske i islamskih pobunjenika.

Sukobi već četiri dana traju u glavnom gradu Somalije Mogadišu, javile su agencije. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban ocenio je juče da bi traženje vojnog rešenja za problem uspostavljanja mira i bezbednosti u Mogadišu bilo kontraproduktivno.

On je dodao da bi to izazvalo ogorčenost koja bi u nekim plemenima i zajednicama trajala vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugo, čime bi bile ugrožene perspektive za trajno pomirenje u toj zemlji, u kojoj gradjanski rat besni od 1991.

Etipska vojska je intervenisala u Somaliji zvanično krajem decembra 2006. kako bi iz zemlje izbacila pripadnike radikalnih islamskih plemena koji su pozivali na sveti rat protiv režima u uglavnom hrišćanskoj Etiopiji.

Od 29. marta do 1. aprila u Mogadišu su trajali vrlo žestoki sukobi islamskih pobunjenika i pripadnika etiopske vojske, koja je zvanično došla da pomogne somalijskim vladinim trupama. Prema nezvaničnim podacima, u tim sukobima je poginulo više od 1.000 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.