Solana: Uskoro na snazi trgovinski sporazum EU-Srbija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana: Uskoro na snazi trgovinski sporazum EU-Srbija

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izrazio je uverenje da će privremeni trgovinski sporazum EU-Srbija biti "vrlo uskoro primenjen".

"Ne mogu reći tačan datum, ali će privremeni trgovinski sporazum vrlo uskoro biti spreman" da stupi na snagu, objasnio je Solana , osvrćući se na susret s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

On je to rekao na molbu da kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da li je realno očekivati da bi šefovi država EU takvu odluku mogli doneti na sastanku 15.septembra.

"I početak ratifikacije sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija će, takođe, vrlo brzo uslediti", rekao je on.

Solana je ukazao na to da će tužilac Haškog suda ovih dana posetiti Beograd i izrazio "uverenje i snažnu nadu da će on doneti dobre poruke zemljama članicama EU".

"Mislim otud da smo na pravom putu i želim da podvučem da je susret s najvišim predstavnicima Srbije danas bio veoma konstruktivan i pozitivan", kazao je on.

Zamoljen da precizira da li misli da će i Holandija dati saglasnost za odluku ministara EU 15. septembra da se stavi na snagu privremeni trgovinski sporazum EU-Srbija, Solana je ponovio da je "vrlo siguran

da će privremeni trgovinski sporazum biti primenjen vrlo uskoro".

"Početak procesa ratifikacije je takođe važan, ali je najznačajnije da privremeni sporazum stupi na snagu. A imam osećaj da će se to vrlo brzo dogoditi", rekao je Solana.

"Srbija sada ima novu, proevropski opredeljenu vladu i želi da produbi odnose s Evropskom unijom i mi smo apsolutni rešeni da napredujemo u tom pravcu", dodao je on.

Na pitanje kako gleda na mogućnost da Srbija početkom 2009. dobije status kandidata, visoki predstavnik EU je uzvratio veruje da se to može postići, naglasivši da za to "nema političkih ograničenja, ali traži vremena".

"Osećaj je da svi u tome žele da pomognu , žele da se napreduje u tom pravcu i da se to uradi brzo", kazao je Solana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.