Šok sa najavom

Izvor: Deutsche Welle, 05.Sep.2016, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šok sa najavom

Svima je bilo jasno u kom pravcu se kreće raspoloženje birača u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji. AfD je ostvarila uspeh koji se temelji i na nezadovoljstvu politikom etabliranih partija, smatra Marsel Firstenau.

U vremenu stalnih anketa među građanima, nema mnogo mesta za velika iznenađenja ili senzacije. Već mesecima je bilo jasno da će Alternativa za Nemačku, protestna stranka osnovana tek 2013, u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji ostvariti veliki uspeh – tamo gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << desnoekstremna NPD od 2006. sedela u parlamentu. To je najpre dobra vest: sada u nemački pokrajinskim parlamentima više nema pravih nacista.

To što će sada umesto njih u opozicionim klupama sedeti mnogo desničarskih populista, za mnoge je slaba – ili nikakva – uteha. No, koliko god bila opravdana kritika načina na koji AfD širi strah, generalno stavljanje te stranke u isti koš sa NPD nije fer – ono je izraz bespomoćnosti. Između populizma i ekstremizma ipak ima i nekih razlika.

Simbolička politika koristi AfD

Tačno je da se novi desničari retorički kreću na granici rasizma, ili je ponekad i prekorače. Zato ih treba urazumiti. Takve stvari ponekad i u njihovim redovima dovode do trvenja – tako je bilo u Baden Virtembergu, gde se poslanički klub pokrajinskog parlamenta, nakon antisemitskih izjava jednog poslanika – podelio.

Marsel Firstenau, DW

No, činjenica da AfD i pored unutrašnjih trzavica i borbi za vlast u okviru stranke i dalje na putu uspeha, najviše uznemirava etablirane stranke. One sada ne bi trebalo da izvuku pogrešne zaključke i navrnu vodu na vodenicu AfD kada je reč o mega-temama poput izbeglica ili islama. Upravo to se desilo kada su stranke Unije tražile ukidanje dvojnog državljanstva ili zabranu burke. Takvi providni manevri pred same izbore samo koriste političkim protivnicima. Oni s pravom mogu da kažu da su drugi preuzeli njihove pozicije.

Haos u Berlinu je ostavio traga

Tačno je da su CDU i SPD, Zeleni, Levičari i FDP u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji ionako bili predodređeni za poraz. Godinu dana od početka izbegličke krize, duhovi su još uvek suviše uzburkani da bi mogla da se vodi trezvena društvena diskusija. Za to su, između ostalog, odgovorni i protagonisti u Berlinu: kancelarka Angel Merkel (CDU), vicekancelar Zigmar Gabrijel (SPD) i šef bavarske vlade Horst Zehofer (CSU). Njihov stalni spor oko pravog puta u jednoj istorijski besprimernoj situaciji, u narodu je s pravom shvaćen kao neodgovorna slabost u rukovođenju.

Jasno je kuda to vodi: u zamor birača i glasanje iz protesta. U Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji, izlaznost je 2011. bila malo veća od 50 odsto. Ovaj put je iznosila 60 odsto. Jasno je da je AfD optimalno iskoristila potencijal nezadovoljnih. Ako druge stranke žele da zaustave njen uspon, moraju da što pre promene svoju strategiju. Jasno je da treba ukazati na slabosti AfD. Ali treba naglasiti i sopstvenu snagu – samouvereno i ofanzivno.

Za godinu dana – mnogo može da se desi

Do izbora za federalni parlament 2017. ima još godinu dana. Uspon AfD je pokazao šta sve može da se desi za tako kratko vreme. AfD neće tako brzo pasti u zaborav, jer je zastupljena u devet od 16 pokrajinskih parlamenata. Druge stranke bi morale da se pomire s tim da će imati tvrdu, neugodnu, a i neukusnu, opoziciju. Totalno izopštavanje bi bio pogrešan put. Poverenje se može povratiti kredibilnom politikom koja je na duge staze ubedljivija od čistog protivljenja desnih populista.

Tako to vidi i evangelistički biskup Markus Drege. On se u intervjuu za list Tagesšpigel založio za trezvenu diskusiju „sve i ako to teško pada političarima koji polažu na emocije“. Ophođenje sa AfD je mnogo više od pitanja vere i nade. Mora se imati i strpljenja.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.