Šojgu: Trupe na Krimu neće dati nikakvu šansu neprijatelju

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2018, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šojgu: Trupe na Krimu neće dati nikakvu šansu neprijatelju

Rusija na Krimskom poluostrvu ima mešovitu vojnu formaciju koja ni jednom napadaču neće dati nikakvu šansu - izjavio je Sergej Šojgu.

Trupe na Krimu neće dati „nikakvu šansu“ neprijatelju koji se usudi da napadne ovu „iskonsku rusku teritoriju“, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na vojnom kolegijumu koji se prvi put održava u Sevastopolju.

„Na poluostrvu je stvorena i stalno se utvrđuje jedinstvena grupa sastavljena od različitih rodova vojske. Njeni savremeni visokotehnološki sistemi naoružanja ne ostavljaju nikakvu šansu potencijalnom protivniku koji se usudi da napadne iskonsku rusku teritoriju“, istakao je ministar.

Ministar odbrane RF sa ovom ocenom je istupio na zasedanju Vojnog kolegijumu svog ministarstva koje je po prvi put održano u Sevastopolju.

Naglasio je da na Krimu već dejstvuje formacija sastavljena od različitih rodova vojske koja je samodovoljna i po mnogo čemu jedinstvena i opremljena visokotehnološkim naoružanjem, pa je potencijalnim neprijateljima bolje da i ne pokušavaju da napadnu tu  „iskonsku rusku teritoriju“.

Šojgu je posebno naglasio da je Krim „uvek imao veliki značaj“:

„Tokom bezmalo dva i po veka ovde se više puta rešavala sudbina Otadžbine. Sjajne pobede Crnomorske flote ušle su u svetsku istoriju i postale naš ponos. Krim je i danas jedan od ključeva vojne bezbednosti naše zemlje“.

Ponovo je ukazao da instalacije američke protivraketne odbrane u Rumuniji podrivaju stabilnost na evropskom kontinentu, a da je situacija u svetu i dalje napeta.

Ministar odbrane RF je podsetio da je usija proglašena za glavnog protivnika u novoj nuklearnoj strategiji SAD.

„U ime toga Pentagon modernizuje taktičko nuklearno oružje i njegova skladišta u Evropi i širi obuku pilota nenuklearnih članova NATO-a“.

U ovom kontekstu je precizirao da aktiviranje zapadne vojne alijanse na „jugozapadnom strateškom pravcu“ (gledano iz Moskve) prisiljava Rusiju da preduzima „simetrične kontramere“ .

„Na tom pravcu su od početka ove godine već održali 30 vojnih vežbi sa više od 40.000 učesnika. Zato moramo preduzimati mere za osujećivanje vojnih pretnji sa te strane. Kombinovaćemo strateško obuzdavanje sa jačanjem potencijala snaga našeg Južnog vojnog okruga“.

Šojgu je naveo da je NATO od početka 2018-te broj vojnika u tri baltičke državice, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj povećao sa 2.000 na 15.000 i istovremeno ubrzano modernizuje infrastrukturu za brzo prebacivanje ratne tehnike na istok Evrope.

Naglasio je da Rusija ne povećava broj vojnika uz svoje zapadne granice, a da svoju udarnu moć u tom delu zemlje povećava za račun obuke i modernog naoružanja.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.