Socijalisti zavise od Katalonaca - sastanak Sančeza i Tore na vidiku

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti zavise od Katalonaca - sastanak Sančeza i Tore na vidiku

Vršilac dužnosti premijera Španije Pedro Sančez mogao bi da se sastane sa liderom Katalonije Kvimom Torom.

Kao jedini uslov navodi se da nacionalni parlament potvrdi njegovu premijersku poziciju u glasanju u kojem će separatisti verovatno igrati presudnu ulogu.

Prema navodima iz njegove kancelarije, Sančez je rekao katalonskom lideru Tori u telefonskom razgovoru da će pokušati da promoviše dijalog i smanjenje napetosti ukoliko bude formirao vladu.

To >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prvi put da su Sančez i Tora razgovarali nakon što je socijalisticki premijer odbio u više navrata u oktobru da odgovori na pozive Tore rekavši da on nije osudio nasilne separatističke proteste u Barseloni.

Obnavljanje kontakata dolazi u trenutku kada se čini da će Sančezova politička budućnost zavisiti od katalonskih separatista.

Njegova Socijalistička partija pregovara sa levičarskom strankom Eskvera republikana de Katalunja od koje traže da se uzdrži od glasanja. Levo krilo ERC uslovio je svoju podršku pokretanjem pregovora između španske i katalonske vlade o pitanju nezavisnosti bogatog severoistočnog regiona.

Do sada nije postignut sporazum, ali je jedan od zahteva ERC bio da Sančez pozove Toru kao izraz dobre volje.

Socijalisti su postigli sporazum o koaliciji sa levičarskim Podemosom. Podemos želi dijalog sa Katalonijom i za razliku od Socijalista, podržavažavaju referendum o nezavisnosti. Ali obe partije zajedno imaju samo 155 mesta u parlamentu u kome ima 350 poslanika, tako da bi sa ERC-ovih 13 poslanika mogao da bude prekinut politički ćorsokak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.