Socijalisti kritikuju Sarkozija zbog mera protiv stranaca

Izvor: Blic, 01.Avg.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti kritikuju Sarkozija zbog mera protiv stranaca

Predsednica Socijalističke partije Francuske Martin Obri osudila je danas "antirepublikansko ponašanje" predsednika Nikole Sarkozija zbog nedavno preduzetih mera o strancima i o bezbednosti.

"Poslednje izjave Sarkozija i njegovih ministara pokazuju antirepublikansko ponašanje koje šteti Francuskoj i njenim vrednostima, posebno uvođenjem antiustavnih mera", rekla je Martin Obri.

"Nećemo dozvoliti takvo ponašanje prema strancima, kao što je to na sraman način učinio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sarkozi", dodala je ona.

Polovina nelegalnih romskih naselja u Francuskoj biće raseljena u naredna tri meseca, najavio je pre tri dana ministar unutrašnjih poslova Bris Hortefe i dodao da će "gotovo odmah" u Rumuniju i Bugarsku biti proterani svi Romi koji su počinili neko krivično delo. Ministar je rekao da u Francuskoj ima oko 300 romskih naselja.

Uprkos kritikama da ima rasistički stav prema Romima, predsednik Sarkozi sazvao je u sredu sednicu vlade na kojoj su razmatrani "problemi koje izazivaju neki" Romi nakon nasilja koje se dogodilo pre desetak dana u jednoj opštini u centralnoj Francuskoj.

Sarkozi se založio za izmenu zakona o imigrantima u cilju ubrzavanog procesa proterivanja, jer je to, kako je rekao, "u interesu javnog reda". Francuski predsednik je dodao da su ilegalna romska naselja izvor trgovine i eksploatacije dece i prostitucije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.