Sobotka i Hanovec kritikuju Zemana da podstiče fašizaciju

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sobotka i Hanovec kritikuju Zemana da podstiče fašizaciju

Češki premijer Bohuslav Sobotka upozorio je posle napada na centar dobrovoljaca koji pomažu izbeglicama da Češkoj nisu potrebni političari spremni da za svoje političke ciljeve naduvaju pretnje kao što je izbeglička kriza, a predsednika Češke Miloša Zemana optužio je da samo jača tenzije u društvu.
"Potrebno nam je da realno procenimo sadašnje rizike vezane za migracijsku krizu ili terorizam. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nisu nam potrebni političari koji te rizike namenski naduvavaju zarad svojih političkih ciljeva", kazao je Sobotka u intervjuu za novi broj nedeljnika Tiden.
Sobotka je rekao da vlada nastoji da garantuje građanima bezbednost i stabilnost i da bi pozdravio kada bi vladi u tim naporima pomagao i šef države.
"Svojim napadima on radi upravo suprotno. Jača tenzije u društvu što je apsolutno nepotrebno", kazao je Sobotka.
Mnogi zvaničnici, uključujući ministra unutrašnjih poslova Milana Hovaneca, doveli su u vezu Zemanove oštre izjave protiv muslimana i izbeglica kao i njegovu podršku ekstremistima i nacionalistima iz pokreta Blok protiv islama sa napadom na Autonomni socijalni centar Klinika u Pragu.
Maskirani mladići napali su u subotu kamenicama i molotovljevim koktelima centar jer su volonteri pomagali izbeglicama.
"To je kukavički napad koji potvrđuje opasnost fašizacije našeg društva. Nema nikakvog razloga da se izaziva nesigurnost u društvu", kazao je Hovanec povodom izjava češkog predsednika.
Hovanec je dodao da je zahvaljujući tome što Češka striktno poštuje evropske i svoje zakone na njenoj teritoriji trenutno jedva sto izbeglica.
Premijer Sobotka je u nedeljniku Tiden upozorio da ukoliko Evropa ne uspe da zaštiti svoje granice i ne stavi jasno do znanja da postoje neke granice koliko izbeglica može da primi, stari kontinent će zahvatiti jak talas nacionalizama i separatizama.
"Činjenica je da je nemački gest ojačao iluzije o Evropi kao o mestu sa neograničenim kapacitetom i prostorom bez granica. Taj gest je dramatično iskočio iz dugoročne doseljeničke politike i izazvao iskorak koji će ponovo morati da se vrati u ravnotežu. Evropa ne može da pomaže po cenu da uništi samu sebe", kazao je Sobotka.
Češki premijer izrazio je izvesno razumevanje za poziv nemačke kancelarke Angele Merkel izbeglicama iz Sirije jer je to, kako je kazao, učinila na osnovu toga kako Nemačka gleda na svoju ulogu u današnjem svetu i zbog toga šta je sve činila drugim narodima tokom 20. veka.
"To što je učinila možda je i zbog društvenih mreža imalo dalekosežnije posledice nego što je zamišljala. To je bio signal izbeglicama koje su još bile kod kuće. Signal o velikoj otvorenosti Evrope o kojem se nije posavetovala ni sa jednom drugom državom a možda ni sa samim Nemcima", rekao je Sobotka.
Češki premijer zaključio je u intervjuu Tidenu da sada u Evropi ipak preovladava realniji pristup i da zahtevi koje je postavljao od početka mađarski premijer Viktor Orban, zbog kojih je oštro kritikovan, sada postaju zajednički.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.