Snimci vojne baze SAD na internetu

Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimci vojne baze SAD na internetu

Ministarstvo odbrane SAD je zabranilo najvećem svetskom pretraživaču interneta „Guglu" da pravi i objavljuje detaljne snimke američkih vojnih baza. Ova zabrana je nametnuta nakon što su se fotografije vojne baze „Fort Sem Hjuston" u Teksasu našle na popularnom vebsajtu „Gugl mape" (Googlemaps).



Zvaničnici Pentagona smatraju da te fotografije vojnih postrojenja u krupnom planu predstavljaju „potencijalnu pretnju" bezbednosti.

„Snimci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teksaške baze obuhvataju kontrolne punktove, barijere, štabove, instalacije i zajedničke prostorije", kaže se u saopštenju ministarstva odbrane. „Tako detaljna mapa može da bude veoma opasna."

„Guglov" predstavnik Lari Ju je izjavio da su snimci koji brinu Pentagon skinuti sa sajta, kao i da je odluka „Guglovog" tima da uđe u bazu u Teksasu i detaljno je snimi bila greška. On je izjavio da „Gugl" nema politiku da traži pristup vojnim postrojenjima, ali u ovom slučaju vozač vozila s kamerom na krovu zatražio je dozovolu da uđe i dobio ju je. „Čim smo saznali za incident, odmah smo sklonili slike", rekao je Ju.

Vojni stručnjaci trenutno pažljivo pregledaju kakve su sve slike dostupne široj javnosti, iako možda neće moći da narede njihovo uklanjanje ako su napravljene s ulice. Među popularnim kartografskim uslugama „Gugla" nalazi se i „Pogled sa ulice", koji omogućava veb korisnicima da se voze po virtuelnom predelu i posmatraju okolinu kao da su na tlu, dok „Gugl ert" daje detaljne trodimenzionalne satelitske snimke lokacija širom sveta.

Geri Ros, portparol Severne komande SAD, izjavio je da iako takve usluge mogu biti korisne, „mora se znati neka mera". Predstavnik „Gugla" kaže da će „Gugl" saslušati primedbe vezane za privatnost i bezbednost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.