Snežno nevreme zahvatilo Poljsku, Češku, Švedsku i Finsku

Izvor: Vesti-online.com, 03.Feb.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snežno nevreme zahvatilo Poljsku, Češku, Švedsku i Finsku

Obilne snežne padavine praćene snažnim vetrom čija brzina je dostizala 80 kilometara na sat zahvatile su danas više evropskih država, Poljsku, Češku, Švedsku i Finsku.

U planinskim delovima Poljske vlasti upozoravaju na postoji opasnost od lavina, a snežno nevreme se sa severa i zapada Poljske kreće ka centralnom delu zemlje.

Obilne snežne padavine su zabeležene u Varšavi, Poznanju, Vroclavu i drugim delovima Poljske.

U glavnom gradu Finske, Helsinkiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << danas je došlo do istinskog snežnog haosa - visina snega dostigla 60 do 70 centimetara. Vlasti ne uspevaju da očiste ulice, jer nedostaju mašine. Najveće saobraćajnice u gradu se čiste dva puta dnevno.

Meteorolozi najavljuju da će sneg padati do večeri i da će ga najviše biti u oblasti Baltičkog mora, prenose agencije.

U susednoj Češkoj, situacija je najteža u severoistočnim delovima zemlje gde su mnogi putevi neprohodni.

Zbog obilnih snežnih padavima postoje problemi u snabdevanju električnom energijom. Na prilazu gradu Nahodu, kraj granice sa Poljskom, usled snežnih padavina na autoputu su obrazovane kolone duge nekoliko kilometara. U centralnoj i zapadnoj Češkoj, opštinske vlasti ne uspevaju da očiste sneg i mnogi ne mogu da stignu do posla. Nekoliko škola je zatvoreno.

U Švedskoj su snežne padavine izazvale mnoge saobraćajne probleme u južnim delovima zemlje. Nevreme praćeno snažnim vetrovima, zbog kojih je bio zatvoren Skavsta, 100 kilometara južno od Stokholma i mnogi letovi odloženi, kreće se ka severu i zapadu Švedske. Oko 1.000 putnika čeka da se letovi ponovo uspostave.

Na jugu zemlje mnogi vozovi kasne ili su otkazani proteklih dana zbog obilnog snega i snažnih vetrova.

Železnički saobraćaj na liniji Malme -Kopenhagen je juče obustavljen, a putnici su prevezeni autobusima, javlja novinska agencija TT.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.