Sneg zatrpao SAD

Izvor: RTS, 03.Feb.2011, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg zatrpao SAD

Najmanje 12 mrtvih u snežnom nevremenu koje je zahvatilo skoro polovinu SAD. Na obodu snežne oluje očekuje se formiranje tornada. Države prema Atlantiku treći dan okovane ledom. Saobraćaj u kolapsu.

U snežnoj oluji koja je paralisala skoro polovinu SAD poginulo je najmanje 12 ljudi, dok je saobraćaj izuzetno otežan, a čitavi delovi Srednjeg zapada bukvalno su zatrpani snegom visine 60 centimetara.

U Čikagu je palo više od pola metra snega, što je treća najveća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << visina snežnog pokrivača u istoriji tog grada, dok su ulice Njujorka pretvorene u klizališta.

Desetine miliona ljudi ostalo je danas kod svojih kuća zbog velikih snežnih smetova, zaleđenih ulica i jakog vetra koji briše sve pred sobom.

Meteorolog Nacionalne meterološke službe Tomas Sprigs ocenio je da je takva snežna oluja, sa pola metra snega, dešava jednom u 50 godina.

Iako se intenzitet padavina smanjuje, prognostičari najavljuju veoma niske temperature, tako da se tokom noći u severnim delovima Srednjeg zapada može očekivati da temperatura padne i do minus 20 stepeni Celzijusa, a u vetrovitim oblastima i do minus 30.

Pod naletom ogromne zimske oluje uz ledenu kišu srednji i severoistočni atlantski deo SAD je već treći dan pod opsadom, a sav saobraćaj je poremećen.

Železničko preduzeće "Amtrak" obustavilo je saobraćaj na jednoj od najprometnijih pruga, od Njujorka do Filadelfije, jer je zimska oluja izazvala prekid snabdevanja železničkih vodova strujom, a "Amtrak" je otkazao i polaske vozova u najteže pogođenom regionu oko Čikaga.

Njujorški metro zbog nevremena kasni, a neke linije gradskih autobusa ne rade.

Širom SAD su u sredu otkazana 5.634 leta aviona, što je 18 odsto ukupnog vazdušnog saobraćaja. Zatvoreni su aerodromi u Bostonu i Čikagu, a njujorški aerodromi delimično rade.

Računajući i utorak, u SAD je zbog nevremena otkazano više od 15.000 letova.

Region zahvaćen jakom zimskom olujom je dugačak 3.000 kilometara, od Teksasa, na jugu, do Mejna na severoistoku SAD, a pogođena je polovina od 50 saveznih država SAD.

Meteorolozi očekuju da će nevreme trajati danima, dok po obodu zimske oluje, u Luizijani i Misisipiju, očekuju nastanak tornada. 

Samo u sredu na severu države Njujork je palo 30 centimetara snega. 

Zbog nevremena je proglašeno vanredno stanje u Ilinoisu i Indijani, na severu, u Misuriju, u središnjem delu SAD, i na jugu, u Oklahomi, dok ljudima čiji su automobili zavejani pomažu vojni rezervisti.

Njujork je krajem decembra bio paralisan najvećim snegom ikada, a sneg u januaru je bio najveći za 125 godina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U snežnoj oluji u SAD najmanje 12 mrtvih

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Feb.2011

U snežnoj oluji koja je paralisala skoro polovinu SAD poginulo je najmanje 12 ljudi, dok je saobraćaj izuzetno otežan, a čitavi delovi Srednjeg zapada bukvalno su zatrpani snegom visine 60 centimetara. U Čikagu je palo više od pola metra snega, što je treća najveća visina snežnog pokrivača...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.