Sneg muči Evropu, stiže i u Srbiju

Izvor: B92, 07.Dec.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg muči Evropu, stiže i u Srbiju

Beograd, Brisel -- Zbog snežne mećave u Evropi otkazani letovi, vozovi stoje, a veće padavine za vikend stižu i u Srbiju. Nadležni poručuju da su potpuno spremni.

Sektor MUP-a za vanredne situacije upozorio je opštinske štabove da se za vikend očekuju povećane snežne padavine kao i jak olujni vetar.

Sneg i vetar bi trebalo da stignu u Srbiju već u subotu, a kako je saopštio RHMZ u noći sa subote na nedelju, u nedelju, ponedeljak i utorak očekuje se hladno vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa snegom povremeno, uz stvaranje ili povećanje snežnog pokrivača.

Načelnik sektora Predrag Marić rekao je Tanjugu da se po prognozama meteorologa jači sneg i jak vetar očekuju posebno u planinskim predelima i jugoistočnom delu zemlje.

"Sneg nas neće iznenaditi", rekao je on dodavši da se u centralnim delovima Srbije očekuju, po prognozama meteorologa, manje snežne padavine, ali i jak vetar.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će u subotu posle podne i uveče u košavskom području i na planinama duvati jak, a povremeno i olujni jugoistočni vetar sa udarima i preko 20 metara u sekundi.

I u susednoj Crnoj Gori nadležne insitucije su upozorene od tamnošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova da tu državu za vikend očekuje veliko nevreme i pozvane su nadležne institucije da se pripreme za takvu situaciju.

Dok hladni talas ne stigne do nas, mnogo više posla imaju na zapadu Evrope. U Belgiji je otkazano 40 letova na aerodromu u Briselu, a vozovi iz Francuske, Nemačke i Holandije kasne.

"Očekujemo uskoro manje-više normalnu situaciju, a posle će verovatno biti još padavina", izjavio je predstavnik aerodroma.

Brza železnica "Taliz", koja saobraća između Francuske, Belgije, Nemačke i Holandije, objavila je na svom sajtu da vozovi zbog snega kasne i savetovala je putnicima da odlože putovanje.

U Belgiji je od jutros visina snežnog pokrivača dostigla na nekim mestima osam centimetara, objavio je Belgijski kraljevski meteorološki institut.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mećava za vikend

Izvor: Kurir, 07.Dec.2012

Meteorolozi prognoziraju snežne padavine uz jak olujni vetar. I u Beogradu povremeno sa snegom ili susnežicom..BEOGRAD - U Srbiji će u subotu biti oblačno, mestimično sa kišom, susnežicom i snegom, a za vikend se očekuju snežne padavine uz jak olujni vetar...U košavskom području i na planinama...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.