Smrtonosni virus sa Bliskog istoka preti da se raširi kada milioni muslimana odu na hadžiluk

Izvor: BKTV News, 01.Jul.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtonosni virus sa Bliskog istoka preti da se raširi kada milioni muslimana odu na hadžiluk

Novi smrtonosni virus, respiratorni sindrom koji se pojavio na Bliskom istoku i za koji se veruje da je opasniji nego SARS, mogao bi da se raširi svetom, s obzirom na činjenicu da se milioni muslimanskih vernika širom planete upravo pripremaju na tradicionalno hodočašće – hadžiluk.
Smrtonosniji nego SARS: Virus MERS
Zdravstvene vlasti Saudijske Arabije pripremaju se da ove jeseni dočekaju hadžije, milione muslimana koji se svake godine u to vreme tradicioanlno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sjate u njihovoj zemlji.
Nakon najmanje 60 zabeleženih slučajeva tokom prošle godine, koji se navode u izveštaju SZO, u ovom regionu, međutim, sve više narasta zabrinutost zbog Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), oboljenja koje se smatra još opasnijim nego zloglasni SARS, a takođe i zabrinutost da bi zbog hadžiluka moglo doći do njegove planetarne epidemije.
Do 26. juna ove godine zabeleženo je ukupno 77 laboratoriski potvrđenih slučjeva MERS, od čega 64 u Saudijskoj Arabiji, a 34 obolelih je umrlo. Virus se brzo prenosi sa čoveka na čoveka i podseća na SARS (slično oboljenje u Aziji), kome je prilikom epidemije 2003. podleglo 800 ljudi.
Slični su im i simptomi – groznica i kašalj, koji se razvijaju u zapaljenje pluća, a slični su i po tome što se lako prenose. Lekari, međutim, upozoravaju da MERS ima veću stopu smrtnosti: 65 odsto, u poređenju sa osam odsto kod SARS.
Slučajevi oboljenja zabeleženi su u Jordanu, Kataru, UAE, Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Tunisu, ali najviše ih je u Saudijskoj Arabiji, koja će tokom Ramazana, idućeg meseca, takođe ugostiti brojne muslimanske hodoščasnike, dok se ukupni broj hodočasnika koji će tokom godine želeti da popsete Meku i svetilište Ćabu procenjuje na više od 6 miliona, koliko je zabeleženo prošle godine.
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.