Izvor: Danas, 18.Mar.2015, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtna kazna lideru Muslimanske braće

K - Vođa pokreta Muslimanska braća i još 13 osoba osuđeni su na smrt, prenose egipatski mediji odluku tamošnjeg suda. Mohamed Badi i ostali ključni članovi pokreta proglašeni su krivim zbog planiranja "napada na državu". Badi je bio glavni optuženi na nekoliko suđenja, i njemu je još ranije izrečena smrtna kazna, mada su presude kasnije preinačene u doživotne robije. Ceo slučaj sud je uputio velikom egipatskom muftiji, najvećoj sunitskoj vlasti u zemlji, što je prvi korak u ratifikaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << smrtne kazne. Konačna presuda očekuje se 11. aprila, a osuđeni do tada imaju pravo da podnesu žalbu.

Advokat odbrane Ahmad Helmi nazvao je presudu farsom, prenosi AFP. Prema njegovim rečima, presuda je izrečena iako odbrana nije dala svoju završnu reč. U međuvremenu, sud u gradu Mansuri izrekao je smrtnu kaznu osmorici pripadnika pokreta Muslimanska braća optuženih da su "postavljali terorističke ćelije" i ubijali protivnike svoje organizacije, prenosi egipatska državna novinska agencija MENA. I ta presuda prosleđena je vrhovnim sunitskim vlastima na ratifikaciju. O ovom slučaju, konačnu presudu sud će izreći 22. juna.

Stotine ljudi osuđeno je na smrt u akcijama protiv islamista nakon svrgavanja režima Mohameda Morsija 2013. Početkom meseca, Egipat je sproveo prvu egzekuciju u vezi sa nasiljem nakon pada Morsijeve vlade. Egipatska vlada proglasila je 2013. Muslimansku braću za terorističku grupu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.