Smrt u zatvorskoj ćeliji

Izvor: Deutsche Welle, 13.Okt.2016, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt u zatvorskoj ćeliji

Sirijac Džaber al Bakr (22), osumnjičen za terorizam, obesio se u sredu uveče u svojoj ćeliji u Lajpcigu. Nadležni kažu da nije bilo naznaka da je Sirijac „akutno“ suicidan, dok njegov advokat tvrdi drugačije.

Džaber al Bakr (22), osumnjičen da je pripremao terorističke napade u Nemačkoj, obesio se u sredu uveče u zatvorskoj ćeliji u Lajpcigu. Al Bakr se obesio o svoju košulju, a još se čekaju rezultati obdukcije. Prema rečima njegovog advokata Aleksandra Hibnera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << osumnjičeni je odbijao da uzima vodu i hranu i „manipulisao utičnicama za struju“ u pokušaju da se ubije. „Juče popodne sam još jednom telefonom razgovarao sa istražnim zatvorom. Rekli su mi da je on u ćeliji pokušao da manipuliše sa utikačima za struju i da je razbio jednu lampu. Zato su rekli da će on biti pod posebnim nadzorom. Izgleda da im to nije pošlo za rukom“, rekao je Hibner za Dojčlandfunk.

Međutim Rolf Jakob, upravnik lajpciškog zatvora u kojem je Al Bakr bio pritvoren, tvrdi da ništa nije ukazivalo na „akutnu opasnost od suicida“. Zatvorenik je najpre bio obilažen na svakih 15 minuta, a zatim je, nakon savetovanja sa psihološkinjom, kontrolni interval povećan na 30 minuta, dodao je Jakob na konferenciji za novinare. Potvrdio je da psihološkinja ranije nije imala iskustva sa teroristima. Činjenica da je Al Bakr razbio jednu plafonjerku u ćeliji pripisana je „vandalizmu“, a kasnije je primećeno da je dirao jednu utičnicu. Posle toga se, prenosi Jakob, zatovrenik primirio. Kontrola je obavljena u 19:30, a u 19:45 se Al Bakr zadavio košuljom. Pokušaji reanimacije nisu uspeli.

Jakob je zapravo još sinoć zvanično bio na odmoru, ali je rekao da stoji iza svih odluka koje su u zatvoru donete u njegovom odsustvu. Sebastijan Gemkov (CDU), ministar pravde pokrajine Saksonije, izjavio je da preuzima političku odgovornost, ali da ne vidi razlog da podnese ostavku. Smatra da je sve učinjeno kako bi se suicid sprečio „Ali nažalost se dogodilo“, rekao je on na konferenciji za novinare. Drugi osumnjičeni, čija je veza sa Al Bakrom još nejasna, nalazi se u pritvoru u Drezdenu i od danas je pod neprestanim nadzorom stražara. U Saksoniji je inače zabranjeno nadgledanje osoba u pritvoru putem kamera.

Serija grešaka?

Agencija dpa piše o „seriji kikseva“ u slučaju Sirijca. Džaber al Bakr je uhapšen u ponedeljak (10.10.) u Lajpcigu nakon trodnevne potrage. Prethodno je u stanu tog izbeglice iz Sirije, u Kemnicu, pronađen eksploziv koji je on, navodno, nameravao da iskoristi za samoubilački napad. Nemački mediji prenose da je njegov cilj najpre bila železnica, ali da se kasnije odlučio za napad na neki od aerodroma u Berlinu. Dpa piše da je Al Bakr utekao specijalnoj jedinici policije u Kemnicu, iako im je bio u vidnom polju, da je stigao do Lajpciga gde se smestio kod sunarodnika.

Zatvor u kojem se osumnjičeni ubio

Policiji su ga predali upravo ti Sirijci, nakon što su ga savladali i svezali. Dpa podseća da policija najpre nije reagovala na pozive Sirijaca zbog jezičke barijere. Tek kada je jedan od njih otišao u policijsku stanicu sa slikom Al Bakra sa poternice, policija je krenula u hapšenje. Danas su inače pojedini nemački mediji, citirajući izvore iz pravosuđa, preneli da je Al Bakr u zatvoru optužio njegove zemljake, izbeglice iz Sirije koji su ga predale policiji, da su odavno znali za njegove planove.

Najviši zvaničnici vlade poput vicekandelara Zigmara Gabrijela i ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera traže da se samoubistvo u ćeliji što pre istraži. De Mezijer je rekao da se radi o teškom udarcu istrazi mogućeg terorističkog napada. Opozicija iz redova Zelenih i Levice u Saksoniji govori o političkoj odgovornosti i zahteva ostavke pokrajinskih funkcionera.

nr/dd/idj/agencije

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DW: Obesio se osumnjičeni? Skandal

Izvor: B92, 13.Okt.2016

Sirijac Džaber el Bakr, osumnjičen za terorizam, pronađen je mrtav u svojoj ćeliji u pritvoru u Lajpcigu, a pretpostavlja se da je reč o samoubistvu. Advokat osumnjičenog Aleksander Hibner izjavio je da je "šokiran i apsolutno zapanjen" time što se dogodilo u pritvorskoj jedinici u Lajpcigu.

Nastavak na B92...

SKANDAL Kako je Sirijiac uspeo da se ubije u jednom od najčuvanijih nemačkih zatvora?

Izvor: Blic, 13.Okt.2016

Sirijac Džaber Albakr, osumnjičen za terorizam, pronađen je mrtav u svojoj ćeliji u pritvoru u Lajpcigu, a pretpostavlja se da je reč o samoubistvu što nagoveštava pravi skandal za pravosudne organe Saksonije, piše danas Dojče vele...Advokat osumnjičenog Aleksander Hibner izjavio je da je „šokiran...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.