Smotra prevarenih lica

Izvor: Politika, 15.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smotra prevarenih lica

Zašto supruge američkih političara stoje uz muževe dok oni javnosti priznaju svoje preljube i zašto su učestala izneveravanja raznih vrsta

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington, marta – Elegantna, lepa žena pojavila se, po ko zna koji put, pred publikom, ali prvi put – okamenjenog lica, pepeljaste boje. Kao da joj se po njemu zaista lepio pepeo od unutrašnje vatre na kojoj su sagorevale sve lako zapaljive emocije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Boja, koja je prekrivala njene fine crte, mogla je da potekne i iz okolnosti da je stajala pored „čoveka svog života”, primoranog da se „posipa pepelom”. Tačnije: da se na konferenciji za štampu izvinjava svima koji su u njega imali poverenje, a naročito njoj, što je kao oženjeni visoki funkcioner i „zakleti borac za moralno ozdravljenje nosilaca vlasti” – bio deo tržišta prostitucije, kupac usluga mlade „prodavačice ljubavi”.

Glavne uloge u toj sceni, koja je još jednom Amerikance podsetila na povećanu varljivost vremena u kome žive, pripadale su guverneru njujorške države Eliotu Spiceru (48) i njegovoj supruzi Sildi (50). Zašto se ona pojavila uz njega u mučnom trenutku, kad on javno priznaje da je prevario i nju i masu ljudi koji su ga izabrali za lidera, kao i dan kasnije kad je podneo ostavku zbog skandala, pitanje je koju su postavile mnoge ovdašnje duše, sačuvane saosećajnosti za stradalnike.

Ritualno pojavljivanje

Trebalo je, kažu skloni kaznenim merama, da ga ostavi da se sam „peče na vatri” koju je raspalio, pa i da ga „pusti niz vodu” koji je zamutio. Ali, podsećaju hroničari, ovde se uobičajio ritual – da se supruga političara pojavi na javnoj sceni zajedno s njim dok on priznaje da je izvršio preljubu ili na drugi način prekršio obavezu bračne vernosti.

Ne radi se, pri tom, o činu oproštaja greha, jer je prevarena, po pravilu, samo malo pre nego što je „bruka pukla”, obaveštena o muževljevom neverstvu, tako da nije imala vremena ni da se pribere, a kamoli da projektuje „odgovarajuće mere”. Jedan od ciljeva rituala zajedničkog pojavljivanja je, čini se, da se donekle zapuši bračna pukotina – da se demonstrira kako je legalna zajednica jača od ilegalne veze, da su partneri privrženi zavetu da će se jedno drugom naći i u teškim časovima, pa i da među njima još postoji dovoljna doza poverenja.

Pojedini psiholozi tvrde da je osnovni motiv – zaštita zajedničkog poroda, da deca (u Spicerovom slučaju tri kćerke, tinejdžerke) roditeljsku dramu ne dožive kao dvostruku porodičnu „izdaju”, prvo varljivog oca, pa onda „nesolidarne” majke. S tom dijagnozom se ne slaže Lora Nikols iz Centra za američki progres. Ne treba u svakoj neprilici stajati uz muža uz pozivanje na interes dece, kaže, jer je vaspitnije da ona shvate se za počinjene greške – ispašta. „U takvoj situaciji poslala bih ga da pred ljude izađe sam, ali na štakama, poručila je dr Lora Šlesinger, u okviru, inače savetodavnog, razmatranja afere.

Sildin postupak potvrđuje, međutim, da se nastavlja skrušena „smotra” prevarenih lica na „ispovednim defileima” nevernih nosilaca državnih funkcija. Ponela se, primećuju hroničari elitnih intimnih posrtanja, kao i niz drugih njenih sapatnica. Supruge su stajale uz svoje muževe političare: kad je guverner Nju Džersija podneo ostavku priznavši da ima muškog ljubavnog partnera, kad je kongresmen iz Ajdaha uhvaćen kako u javnom toaletu nudi homoseksualni odnos neznancu detektivu koji je postavio klopku"

Za sve se „glavni slučaj” zbio pre deset godina kada je, zbog laganja o seksualnoj aferi sa stažistkinjom Monikom Levinski, ondašnjem šefu države Bilu Klintonu održano parlamentarno suđenje, pri čemu je mužu, uprkos svemu, podršku dala i „uz njega stala” supruga Hilari. Mnogi misle da je tim činom podstakla i druge na sličnu reakciju, ali ima i onih koji smatraju da je reč u dalekosežnijem aranžmanu Klintonovih koji se ispoljava u sadašnjoj podršci Bila kampanji Hilari za povratak u Belu kuću, ali – s njom kao predsednicom. Projekat se, međutim, našao u velikim problemima, kojima doprinosi i još vrlo živa uspomena na skandal u toj ustanovi kad ju je vodio Bil.

Silda Spicer je – za razliku od Hilari čiju je „pojavnost” u bračnoj krizi zasad reprizirala – svoju karijeru harvardski obrazovane pravnice podredila muževljevom političkom uzletu, bez pretenzija da ga u tome nasledi, mada je među predvodnicama organizacija za podršku ženama u političkim kandidaturama. Ispostavilo se da joj se brak uzdrmao na suprugovoj dvoličnosti u specifičnom uređivanju odnosa među polovima: dok je propovedao borbu protiv prostitucije, postao je je klijent tog „najstarijeg zanata” čiji se ulični naziv često koristi kao nadimak za politiku.

Nije izuzetak

U poništavanju proklamovanog glavnog kursa sopstvenim (ne)delima, on nije izuzetak. Dva glavna Klintonova progonitelja bili su takođe akteri seksualnih afera. Kongresmen sa Floride Mark Foli je važio za barjaktara zaštite dece od zlostavljanja, a primoran je na ostavku kad su otkrivene njegove seksualne ponude tinejdžeru koji je kod njega bio na praksi.

Izneveravanja poverenja su učestala i kad u njima nisu evidentirane seksualne pobude. Velika većina Amerikanaca je verovala predsedniku Džordžu Bušu kad je pričao da treba napasti Irak, da bi se ispostavilo da je taj rat poveo na pogrešnim pretpostavkama da tamo postoji oružje za masovno uništavanje i da Bagdad održava tesne veze sa Al Kaidom. Tako je došlo do jednog od najdrastičnijih „razvoda” između lidera i podanika – njegov rejting je jedan od najnižih u istoriji SAD, jer većina njih u anketama tvrdi da on zemlju vodi u „pogrešnom pravcu”.

U ratno zastranjivanje je, smatra se, Buš ipak zapao zbog strasti, ali – prema nafti, iako tu takođe eksplozivnu vezu nikada nije priznao. Propovedao je, ujedno, da želi širenje sloboda po svetu, ali ih je, u okviru „globalnog rata protiv terorizma”, smanjio u sopstvenoj zemlji. Donekle slično Spiceru, koji je obećavao iskorenjivanje prostitucije – da bi završio kao njen klijent i povećao već dugu listu, bližnjih i daljnjih, prevarenih lica.

Momčilo Pantelić

[objavljeno: 16/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.