Izvor: B92, 30.Avg.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smirena situacija u Mjanmaru

Meng Peng -- Sukobi trupa Mjanmara i pobunjenika kineske nacionalne manjine smirili su se, pošto je prethodno zbog tog konflikta u Kinu prebeglo više hiljada izbeglica.

Najmanje jedna osoba je poginula, a više desetina je ranjeno kada je u Kinu bačena bomba iz Mjanmara, piše list Čajna dejli. Agencija Sinhua navodi da se Mjanmar izvinio zbog kineskih žrtava u sukobu, zahvalio kineskoj vladi zbog prijateljskog odnosa prema državljanima Mjanmara i obećao da će zaštiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednost i prava građana kineske nacionalnosti u Mjanmaru.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova u petak je rekla da se Peking nada da će Mjanmar prikladno rešiti unutrašnje probleme i očuvati stabilnost regiona, prenosi Sinhua.

Agencija AP ocenjuje da je Kina zabrinuta zbog tih sukoba budući da bi mogli da ugroze stabilnost uoči proslave 60. godišnjice uspostavljanja Narodne Republike Kine 1. oktobra.

AP navodi i da su sukobi ugrozili ranije bliske odnose Kine i vojne hunte u Mjanmaru koja pokušava da pokori nekoliko naoružanih nacionalnih grupa u pograničnim oblastma da bi osigurala da izbori sledeće godine, prvi put nakon dve decenija, prođu glatko.

Visoki komesar UN za izbeglice rekao je da je avgusta do 30.000 ljudi prešlo u Kinu sa severa Mjanmara i da im kineske vlasti obezbeđuju humanitarnu pomoć.

AP prenosi da je izvor iz bolnice rekao da je posle jučerašnje eksplozije bombe, u bolnicu u okrugu Čengkang primljeno najmanje 25 ranjenih Kineza iz Mjanmara.

Prema navodima Sinhue, izbeglice se vraćaju iz Kine pošto se situacija smirila.

Zvaničnik Kancelarije za javnu bezbednost u kineskom okrugu Čengkang, koja nadzire pograniču oblast, rekao je danas da od juče nema borbi, navodi AP dodajući da je nekoliko pobunjenika reklo da su predali oružje kineskim zvaničnicima.

Većina izbeglica pripada kineskoj etničkoj grupi Kokang. AP prenosi reči da urednik časopisa burmanske imigracije Iravadi smatra da Kina u ovom sukobu igra dvostruku ulogu: s jedne strane podržava etnicku grupu Kokang, a s druge strane mjanmarsku huntu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.