Izvor: Deutsche Welle, 19.Okt.2021, 08:10

Smenjen glavni i odgovorni urednik Bilda i jedan skandal koji zadire u slobodu medija

Medijski koncern Aksel Špringer je otpustio glavnog i odgovornog urednika najtiražnjih nemačkih novina „Bild“, Julijana Rajhelta. Šta stoji iza ove smene? I šta je ustvari skandalozno u ovoj priči o nemačkim medijima.

Medijski džin iz Berlina Aksel Špringer u saopštenju za javnost u ponedeljak uveče piše da otpušta glavnog i odgovornog urednika list „Bild", Julijana Rajhelta i navodi da je u poslednjih nekoliko dana dobio informacije o nedopustivom ponašanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << moćnog šefa Bildcajtunga:

„Naša kompanija je proverila te informacije. Upravni odbor je tom prilikom saznao da je uprkos završenom internom postupku u kojem je Rajhelt u proleće ove godine odgovorajući na optužbe tvrdio da nije razdvojio privatne interese od svoje poslovne pozicije, sada došao do informacija da Rajhelt nije razdvojio privatne stvari od službe i da nije govorio istinu."

Javnost je saznala za optužbe za zloupotrebu položaja Rajhelta još u martu. Hamburški nedeljnik „Špigel” tada je objavio da je nekoliko saradnica Rajhelta prijavilo zbog navodnog neprimerenog ponašanja. Rajhelt se posle objavljivanja optužbi dobrovoljno privremeno povukao sa svoje pozicije.

Kompanija je pokrenula postupak preispitivanja iznesenih optužbi. Krajem marta Rajhelt je vraćen na dužnost, sa obrazloženjem da kompanija, uprkos nekim ustanovljenim greškama u rukovođenju, ne vidi razlog da ga smeni sa dužnosti.

Matijas Depfner je skoro 20 godina šef medisjke grupe Aksel Špringer

Ipen kao saveznik 

Javnost je takođe juče, pre odluke Špringera da otpušta Rajnhelta, saznala da je drugi medijski magnat Dirk Ipen šef medijske grupe Ipen koju sačinjavaju minhenski listovi TZ i Merkur, kao i Frankfurter rundšau, sprečio objavljivanje istraživanja sopstvenog investigativnog tima o tome šta je zgrešio Rajhelt. Članak je trebalo da bude objavljen u nedelju 17. oktobara.

Organizacija „Reporteri bez granica“ objavila je listu medijskih sloboda 2021. Najgora situacija je u Africi, najbolja u Evropi. U Nemačkoj se situacija pogoršala, a Srbija je i dalje na 93. mestu.

Sloboda medija jedna je od temeljnih demokratskih vrednosti Evropske unije. No, u nekim državama članicama ona je sve više ugrožena - posebno u Sloveniji, Mađarskoj i Poljskoj. Što tu EU može da učini?

Po situaciji u kojoj se nalazi civilno društvo, Srbija je, uz Mađarsku, najgora u regionu i spada u „ograničena“ društva, pokazuje ovogodišnji „Atlas civilnog društva“. U tu grupu su, inače, svrstane i Sjedinjene Države.

Radnici humanitarne organizacije Oksfam su na Haitiju organizovali orgije sa ženama koje su zavisile od njihove humanitarne pomoći. Takvi skandali u svetu „humanitaraca“ poznati su još od rada u bivšoj Jugoslaviji.

Pravosudni skandal, politički progon – ekspert Ujedinjenih nacija Nils Melcer u svojoj novoj knjizi o Džulijanu Asanžu iznosi teške optužbe na račun Zapadnih demokratija, a na osnovu dvogodišnjeg istraživanja.

Tim novinara je nekoliko meseci radio na toj priči i došao do podataka koji se tiču optužbi na račun tridesetsedmogodišnjeg Rajhelta u vezi sa njegovim navodnim ljubavnim odnosima sa jednom od saradnica bulevarskog lista Bild, u kojem je šef bio Rajhelt.

Medijska grupa Ipen je saopštila da ne želi da ostavi utisak da investigativnim tekstovima namerava da ekonomski naudi medijskom konkutentu – Bildcajtungu.

Tim novinara je potom saopštio da je "šokiran” time što je većinski akcionar, a time i stvarni vlasnik medijske grupe Ipen, sprečio objavljivanje rezultata novinarskog istraživanja o situaciji u Bildcajtungu. Oni su dodali da je ta odluka protiv svih pravila nezavisnog izveštavanja.

Ovo je novinarski tim zabeležio u pismu rukovodstvu medijske grupe koje je objavljeno i na Internetu. U pismu se tvrdi da je vrh medijskog koncerna Aksel Špringer uspostavio kontakt sa rukovodstvom medijske grupe Ipen.

Medijska grupa Ipen je negirala da je koncern Aksel Špringer uticao na odluku. Dodao je da je investigativni tim potpisao niz odličnih priča i da se nadaju da će nastaviti saradnju sa vrsnim novinarima. Ali su i branili pravo vlasnika da odredi smernice kuće.

U saopštenju Aksela Špringera kaže se da je koncern za transparentnost, ali da ovakva istraživanja moraju poštovati granice privatnosti aktera o kojima je reč, naročito kada se radi o svedocima u internom ispitivanju, kojima je koncern zagarantovao anonimnost.

Kritika stiže iz novinarskih udruženja 

Udruženja novinara oštro kritikuju postupak Dirka Ipena, koji upoređuju sa postupcima feudalnih gospodara.

Sprečavanje objavljivanja teksta je potpuno neprihvatljivo, rekao je predsednik Nemačkog novinarskog saveza Frank Iberal.

„A Unija  nemačkih novinarki i novinara pri sindikatu Verdi vidi „težak napad na slobodu štampe".

Ovaj potres u nemačkoj medijskoj branši privukao je pažnju Njujork tajmsa, koji se bavio planovima koncerna Aksel Špringer da preuzme američku medijsku grupu „Politiko". U Njujork tajmsu su objavljeni i detalji o optužbama na račun Rajhelta za „zloupotrebu odnosa zavisnosti" te o zaustavljanju objavljivanja rezultata istraživanja Ipenovog investigativnog tima.

dd,dpa,rtr

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smenjen glavni i odgovorni urednik Bilda i jedan skandal koji zadire u slobodu medija

Izvor: JUGpress.com, 19.Okt.2021

BERLIN..Medijski koncern Aksel Špringer je otpustio glavnog i odgovornog urednika najtiražnjih nemačkih novina „Bild“, Julijana Rajhelta. Šta stoji iza ove smene? I šta je ustvari skandalozno u ovoj priči o nemačkim medijima...Medijski džin iz Berlina Aksel Špringer u saopštenju za javnost...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.