Slučaj disidenta u zatvoru - dokaz da je na Kubi sve ostalo isto

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Dec.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj disidenta u zatvoru - dokaz da je na Kubi sve ostalo isto

Pritvaranje istaknutog kubanskog disidenta pod sumnjivim okolnostima i njegov tretman u zatvoru vratili su u centar pažnje odnos vlasti u Havani prema neistomišljenicima, dok raste nezadovoljstvo zbog teške ekonomske situacije pogoršane američkim sankcijama, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Slučaj disidenta Hosea Danijela Ferera vratio je fokus na Kubu i pitanje koliko daleko su vlasti pod predsednikom Migelom Dias-Kanelom, spremne da idu protiv disidenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << piše Njujork tajms. List ukazuje na ocene kritičara da Dias-Kanela i 19 meseci pošto je preuzeo vlast u jeku velikih nada u reforme, predvodi vladu koja upadljivo liči na Kastrovu dinastiju.

Ferer (49) je uhapšen 1. oktobra s trojicom kolega pod optužbama da su šutirali čoveka u glavu dok nije ostao bez svesti. Njegovi prijatelji i porodica kažu da imaju dokaze da je čovek povređen u saobraćajnoj nesreći i da je lažno svedočio protiv disidenta.

U poruci iz zatvora Ferer je naveo da štrajkuje glađu i žeđu, opisujući kako su ga vukli, vezivali, davali mu pokvarenu hranu i ostavljali ga samo u donjem vešu dve nedelje kako bi ga izujedali komarci.

Kuba je usvojila novi Ustav ranije ove godine, ali izmene nisu donele bitne političke promene, dok je Dias-Kanel neuspešno pokušavao da poboljša uslove života u vreme nestašica goriva i teških američkih sankcija, ocenjuje Njujork tajms.

Najveća promena je uvođenje 3G mobilne mreže što je Kubancima omogućilo da iskažu svoje negodovanje na društvenim mrežama, ali Fererov slučaj, ističe list, pokazuje šta se može desiti ako se previše žale.

Kubanske vlasti tvrde da je američka vlada organizovala "kampanju laži" povodom Ferera za kojeg navode da je "plaćeni agent u službi SAD" koji je tukao svoje supruge. Njegove bivše partnerke su, ističe Njujork tajms, objavile video u kojima to negiraju.

U prethodne dve godine, desetine disidenata su otišle u egzil, kao i svih 13 članova advokatske organizacije Kubaleks, čime su antivladini aktivisti ostali bez pravne pomoći.

Borci za ljudska prava kažu da na Kubi ima oko 100 političkih zatvorenika mada je broj arbitrarnih pritvaranja na mesečnom nivou prepolovljen otkad je Dias-Kanel došao na vlast, 2018. Taj pad, prema rečima direktora Hjuman rajts voča za Ameriku Hosea Migela Vivanka, odražava činjenicu da je u zemlji ostalo manje disidenata koji bi mogli biti pritvoreni.

Ferer, nepopustljivi disident i sposoban lider, opet je u zatvoru i opet privlači svetsku pažnju, piše Volstrit džurnal, navodeći da ga je u zatvoru posetila supruga Nelva Ortega i zatekla ga mršavog i pogrbljenog s modricama po čitavom telu i posekotinama na licu.

Prvi put je u zatvoru bio osam godina, pošto je 2003. uhapšen u akciji vlasti protiv prodemokratskih aktivista. Kada su vlasti ponudile da ga oslobode uz uslov da ode iz zemlje, Ferer je odbio, ali, ističe konzervativni američki list, istorija pokazuje da režim, kada ne uspe da ubedi nekoga da ode u egzil, nalazi druge načine da ućutka opozicioni glas.

Volstrit džurnal navodi i da je Osvaldo Paja bio takav disident i da je 2012. ubijen kada je auto u kojem se vozio s puta odguralo sumnjivo vozilo. Liderka Dama u belom Laura Polan je bila inteligentna i harizmatična, dodaje list, ali je umrla 2011. od misteriozne bolesti.

Iako je Ferer s trojicom kolega iz Patriotske unije Kube uhapšen 1. oktobra, diktatorski režim je obavestio njegovu porodicu 15. novembra da je optužen za napad, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da se za dvojicu uhapšenih ne zna gde su.

Evropski parlament se prošle nedelje pridružio SAD u osudi Kube zbog pritvaranje Ferera, usvajanjem rezolucije u kojoj je izražena zabrinutost zbog "proganjanja, uznemiravanja, napada na mirne disidente, nezavisne novinare, branioce ljudskih prava i političku opoziciju na Kubi", navodi Rojters.

Osuda Evropskog parlamenta je usledila dan pošto je kubanska državna televizija emitovala izveštaj sa snimkom skrivene kamere iz Fererove ćelije koji navodno prikazuje da je disident dobrog zdravlja.

U najspornijem delu izveštaja, ukazuje Rojters, moglo se videti kako Ferer udara glavom o sto i onda optužuje čuvara da ga je povredio. Aktivisti Patriotske unije Kube, međutim, kažu da je snimak mogao biti insceniran ili prepravljan.

Vlasti na Kubi navode da američka administracija koristi Ferera da podrije vladu u Havani u pokušaju da sruši socijalizam u Latinskoj Americi.

Kuba je optužila američke diplomate da usmeravaju Fererove aktivnosti i u televizijskom izveštaju je prikazana poseta američke diplomatkinje Fererovoj kući gde je navodno podstrekivala da se ne poštuju snage javnog reda. Američka vlada, navodi Rojters, negira optužbe i tvrdi da samo podržava kubanske aktiviste u odbrani ljudskih prava.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Slučaj disidenta u zatvoru - dokaz da je na Kubi sve ostalo isto (VIDEO)

Izvor: Beta, 04.Dec.2019

Pritvaranje istaknutog kubanskog disidenta pod sumnjivim okolnostima i njegov tretman u zatvoru vratili su u centar pažnje odnos vlasti u Havani prema aktivistima i neistomišljenicima, dok raste nezadovoljstvo zbog teške ekonomske situacije pogoršane američkim sankcijama, pišu svetski mediji, prenosi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.