Slučaj Maharadže: mistična zagonetka i praktična odluka

Izvor: Vostok.rs, 07.Jun.2014, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Maharadže: mistična zagonetka i praktična odluka

07.06.2014. -

Sudski sistem Indije se možda sreo s jednim od najozbiljnijih problema u svojoj istoriji. Sudske instance države Pendžab treba da nađu izlaz iz ćorsokaka koji je vezan za nauku i pogled na svet: da definišu kriterijume na osnovu kojih se može pouzdano utvrditi da li je čovek umro ili se nalazi u stanju duboke meditacije – u stanju samadhe.

Porodica jednog od najuticajnijih gurua u Indiji Ašutoša Maharadže po drugi put je podnela tužbu protiv društva >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Divja Džioti Džahrati Sansthan (Misija buđenja božanske svetlosti). Ašutoš Maharadža je ovo društvo osnovao 1983. godine i ima mnoštvo učenika i sledbenika. Društvo ima na stotine odeljenja u različitim zemljama i milione sledbenika.

Po tvrdnji guruove porodice, on je umro u januaru ove godine dok se nalazio u ašramu. Međutim, Maharadžini sledbenici su odbili da predaju telo guruovoj rodbini i da ga kremiraju. Umesto toga zamrzli su telo i drže ga u prostoriji koja se nalazi pod specijalnim nadzorom. Članovi društva Divja Džioti Džagrati Sansthan su uvereni u to da njihov guru nije umro, već da je jednostavno ušao u duboku meditaciju.

- Izjava na sajtu pokreta glasi: „Njegova Svetost Šri Ašutoš Maharadža Dži je pao u duboku meditaciju (samadhu) 29. januara 2014. godine.“ Po rečima jednog od njegovih pomoćnika, „Maharadža je i ranije padao u stanje duboke meditacije. Mnogo godina je proveo meditirajući na temperaturama ispod nule na Himalajima. Vratiće se u život, čim to bude potrebno, a mi garantujemo da će njegovo telo do tada biti sačuvano,“ – rekao je on.

Fenomen samadhe je odavno poznat. Slučajevi padanja u duboku meditaciju se sreću i van granica Indije. Predvodnik budista Istočnog Sibira Daši Dordžo Itigelov se u takvom stanju nalazi od 15. juna 1927. godine. Posle četrdeset šest godina boravka u zemlji na njegovom telu nema znakova truljenja. Telo lame Itigelova je 2002. godine preneto u prostoriju koja je sagrađena specijalno za njega u Ivolginskom dacanu u Burjatiji. Pritom, po rečima monaha, oni svako jutro uspostavljaju vezu sa svojim učiteljem posredstvom meditacije. Telo netruležnog lame su više puta pregledali naučnici koji su potvrdili da se hemijska analiza laminog tela po nizu pozicija podudara s tkivom živog čoveka i da nema mogućnosti da se nedvosmisleno utvrdi da li je živ ili je umro.

Ruski pravnik Jurij Subotin skandal koji je izbio zbog sudske tužbe u vezi s Maharadžom komentariše na sledeći način:

- O ovom slučaju se diskutuje u sudskim krugovima na celom svetu, jer je nesumnjivo zanimljiv. Po mom mišljenju, osnovu za konačnu presudu ipak treba da predstavljaju rezultati medicinske ekspertize. U svakom slučaju, spor će se najverovatnije rešavati na vrhovnom sudu, pošto u Indiji deluje jedinstveni centralizovani sistem sudova.

Slučaj s guruom Ašutošem Maharadžom nije samo problem vere ili nauke. Ovde se jasno zapažaju i finansijski interesi. Gurova rodbina optužuje rukovodstvo društa Divja Džioti Džagrati Sansthan za to da odbija da vrati telo pokojnika zbog koristoljubivih razloga. Sin duhovnog lidera Dilip Dža insistira na tome da njegov otac ne samo da je preminuo, već da su ga otrovali članovi misije koji su želeli da sačuvaju kontrolu nad njegovom finansijskom imperijom. Društvo koje je Maharadža osnovao danas poseduje na desetine velikih objekata u Indiji, SAD, Južnoj Americi, Australiji, na Bliskom istoku i u Evropi.

Bez obzira na to što su sudski veštaci policije Pendžaba prvo potvrdili guruovu smrt, lokalni sudski činovnici su podvrgli sumnji zaključak policije. Na hiljade Maharadžinih sledbenika na celom svetu je izjavilo da niko ne može da ih natera da poveruju u to da je guru mrtav.

Bilo kako bilo, sud Pendžaba treba da donese presudu u vezi s ovim predmetom. Možda će sudije morati da definišu medicinske i pravne kriterijume na osnovu kojih se mrtav čovek može razlikovati od čoveka u stanju samadhe. Jer, iza iskrene vere i uzvišenih predstava ponekad se kriju sasvim zemaljska pitanja koja treba rešiti.

Konstantin Galičenko,

Izvor: Glas Rusije, foto: ru.wikipedia.org/Oleg Yunakov/cc-by-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.