Slučaj Magnitskog: generalno tužilaštvo predalo izveštaj, istraga se nastavlja

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Magnitskog: generalno tužilaštvo predalo izveštaj, istraga se nastavlja

01.06.2011. -

Generalno tužilaštvo Rusije nije pronašlo prekršaje istražitelja koji je vodio slučaj Sergeja Magnitskog. Takve izjave dao je u ponedeljak zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin. Generalno tužilaštvo na zahtev Istražnog komiteta proverila je zakonitost postupaka istrage u pogledu saradnika investicionog fonda Hermitage Capital.

Pravnika Sergeja Magnitskog optužili su za izbegavanje uplate poreza od prihoda kompanija, koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pripadale fondu. Prema verziji istrage, fond je zajedno sa konsalting kompanijom Firestone Dunken, gde je Magnitski vodio odeljenje poreza i audita, napravio shemu izbegavanja uplate poreza uz pomoć razgranate mreže kćerinskih kompanija. Na kraju je bilo pronevereno preko 5 milijardi rubalja. 2007. godine započela je istraga ovog slučaja. 24. novembra Magnitskog su uhapsili na osnovu optužnice da je pomagao predsedniku Hermitage Capital Vilijamu Brauderu da izbegne uplatu poreza. Krivično delo pokrenuto je i protiv Braudera, za kojim je raspisana poternica. Rukovodstvo investicionog fonda, sa svoje strane, tvrdi da su novac ukrali rejderi, a u korupcione poslove su umešani saradnici organa reda.

Sergej Magnitski nalazio se u moskovskom istražnom zatvoru, gde je preminuo 16. novembra 2009. godine. Prema podacima Generalnog tužilaštva, smrt 37-godišnjeg pravnika je nastupila zbog srčanih problema. Ipak Hermitage Capital insistira da je Magnitski mogao da preživi da mu je bila pružena neophodna medicinska pomoć. Slučaj je izazvao široki odjek u javnosti. Za istragu svih okolnosti tragedije predsednik Rusije Dmitrij Medvedev poručio je da se formira posebna radna grupa.

Proverom su se bavili i eksperti Generalnog tužilaštva. Oni su došli do zaključka da istražitelj Oleg Siljčenko, koji se bavio slučajem Magnitskog, nije načinio prekršaje.

Ipak Komora za ljudska prava pri predsedniku Rusije sa takvim zaključcima se ne slaže, izjavio je u intervjuu za Glas Rusije njen predsednik Valerij Borščev.

Istražitelj Siljčenko odbio je zahtev advokata da se Magnitski premesti u zatvorsku bolnicu, gde je trebalo da mu se uradi ultrazvučni pregled, posle toga da se izvede operacija. Upravo na Siljčenku leži odgovornost za to što Magnitski nije na vreme poslat u bolnicu.

Uporedo sa tim aktuelno mišljenje Generalnog tužilaštva ne može se smatrati posledljom tačkom u slučaju Magnitskog, podvukao je Valerij Borščev.

U okviru Predsedničkog saveta za razvoj građanskog društva formirana je radna grupa za istragu slučaja Magnitskog. Mi smo svoj zaključak pripremili. Ostao je poslednji deo — korupciona koponenta. Uskoro ćemo predstaviti predsedniku svoju tačku gledišta, koja se, naravo, razlikuje od one koju je dalo generalno tužilaštvo.

U datom slučaju provera koju je izvelo Generalno tužilaštvo samo je deo ogromnog posla. I izjava objavljena u ponedeljak nikako neće uticati na tok istrage, pojasnio je za Glas Rusije predsednik nacionalnog antikorupcionog komiteta Kiril Kabanov.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.