Izvor: B92, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Kacava pred Vrhovnim sudom

Tel Aviv -- Nagodba kojom je Moše Kacav izbegao suđenje za silovanje može biti dovedena u pitanje.

Parnična pogodba koja je omogućila bivšem predsedniku Izraela Moše Kacavu da izbegne optužbe za silovanje i zatvor izazvala je oštru reakciju, protesna okupljanja u Tel Avivu i žalbu Vrhovnom sudu, čime je dogovor doveden u pitanje.

Pogodba tužilaca i Kacava, koji je podneo ostavku, omogućila je bivšem predsedniku optužbu za manji prekršaj, odnosno seksualno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uznemiravanje, i uslovnu kaznu. Izraelski državni tužillac Mani Mazuz u januaru je najavio optužbu za silovanje, za šta je Kacavu pretila kazna do 20 godina zatvora.

Četiri žene su optužile Kacava da ih je dodirivao, ljubio, a u dva slučaja je optužen za silovanje.

Izostavljanje najtežih optužbi izazvalo je nezadovoljstvo aktivistkinja za prava žena, ali i javnosti. U Tel Avivu je juče organizovan protest na kom se okupilo oko 20.000 ljudi, a

danas su grupe za zaštitu prava žena podnele žalbu Vrhovnom sudu.

Okupljeni su tražili da se Kacavu ponovo sudi, a da Mazuz podnese ostavku. Prema istraživanjima javnog mnenja, 73 odsto ispitanih smatra da pravda nije zadovoljena.

Iako se to smatra malo verovatnim, Vrhovni sud bi mogao odlučiti da su Mazuzova razmatranja tokom parnične pogodbe neprihvatljiva i da se zbog toga pokrene novi postupak, ocenila je Noja Rimalt, stručnjakinja za kriminalno pravo i feminističku pravnu teoriju sa univerziteta Haifa.

Mazuz je najavljujući pogodbu rekao da je uzeo u obzir reputaciju izraelskog predsednika kao i želju da se izbegne dug proces s bolnim "vestima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.