Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija sprejom povratila 0,0015 odsto teritorije

Poslanik Zmago Jelinčič prefarbao hrvatski kamen međaš

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana, 18. marta – „Jelinčič uzeo stvari u svoje ruke”, ovim rečima ljubljansko „Delo" opisuje akciju prvaka desnice da reši slovenačko-hrvatski pogranični spor, dok TV Slovenije vest iz Murske šume oprema slikovnim materijalom na kome se vidi kako predsednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič drži slovenačku zastavu pored sveže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prefarbanog (hrvatskog) kamena međaša. Tako je, ukratko, poslanik slovenačkog parlamenta u društvu partijskih kamerada iz SNS-a „izveo akciju kojom smo nazad dobili 30 hektara nesporne slovenačke teritorije u Murskoj šumi", javljaju svi slovenački mediji.

Najnovija epizoda slovenačko-hrvatske pogranične sapunice počela je početkom ove godine, kada su meštani iz pojasa Lendave upozorili predstavnike lokalne policije, a onda i vlasti u Ljubljani i medije, da su „Hrvati postavljanjem kamena međaša duboko na slovenačkoj strani granice oteli Sloveniji oko 30 hektara teritorije". Reč je o tromeđi između Slovenije, Hrvatske i Mađarske, pojasu koji „pripada isključivo slovenačkoj državnoj teritoriji i katastru u kljunu između reka Mure i Krke". Slovenačka strana tvrdi da su „Hrvati tim činom čak 30 hektara slovenačke zemlje na levoj obali reke Mure pretvorili u svoju državnu teritoriju", a „Delo" piše da je „slovenačke policajce gotovo nemoguće sresti na desnoj obali Mure, gde se takođe nalazi parče zemlje koja pripada slovenačkom katastru".

Zona u kojoj su se u bliskoj prošlosti slovenački i hrvatski policajci već gledali preko nišana, jer tu granica između dve države, prema tumačenju vlasti u Ljubljani – još nije „definisana", predstavlja močvarni deo zaleđa Mure koji je nenaseljen i teško pristupačan, što ne smeta patrolama hrvatske policije da kontrolišu granice hrvatskog katastra na levoj obali Mure kod Hotize, mada Slovenija tvrdi da je „prema stanju na dan osamostaljenja (25. 6. 1991) to bila slovenačka državna teritorija". Prema tumačenju ovdašnjih medija, Slovenija je zahvaljujući lukavstvu susedne Hrvatske koja je navodno prefarbala postojeće kamene međaše i onda na njih napisala oznaku „RH" (Republika Hrvatska) praktično ostala bez granice s Mađarskom. Uprkos povišenim tonovima nekih stranačkih lidera u Ljubljani da je to nova pljačka slovenačke zemlje od strane suseda, službena Ljubljana se obavila zidom ćutanja i niko od nadležnih organa nije povukao nikakav potez da se sporni međaši uklone. Izostala je i protestna nota Sanaderovoj vladi, iako Janšin tim na protestnim notama, kada su komšije s juga u pitanju, nikad ne štedi.

I eto poslanika Jelinčiča da preseče čvor. Naoružan sa dve doze od po oko pola litra bele, odnosno crne boje u spreju, sve spakovano u običnu plastičnu kesu, Zmago je pazio da bude i prigodno odeven (za ševar kroz koji treba gaziti oprezno) u zelene pantalone vojničkog kroja i taman džemper. U stopu ga prate kamere tabloidne informativne emisije „Svet" ljubljanske televizijske stanice „A kanal", a reporter u uvodu podiže pritisak publici opisom da su „Hrvati mirno prefarbali (slovenačke) kamene međaše". Kamera u kadar, po lepom, sunčanom vremenu, hvata i pripadnike slovenačke policije koji „čuvaju hrvatsku zemlju" (kaže reporter) a koji Zmagu pokazuju kuda treba da prti put kroz divljinu i travuljinu, kako bi našao sporne granične međaše.

Konačno su Zmago i pratnja, šest stranačkih kolega plus jedno dete, peške se probijajući kroz Mursku šumu, pronašli prvog „krivca" – „lažni hrvatski kamen" međaš. Reporteru, koji je prethodno tvrdio da su Hrvati slovenačko granično kamenje prefarbali (tj. preko slovenačkih oznaka ispisali hrvatske), promaklo je ono što bi svaki gledalac morao da primeti a to je da su slova „RH" koja obeležavaju teritoriju Hrvatske – uklesana u kamen, pa obojena crnim. Dakle „RH" nije ispisano preko „SLO" koje se nigde ne nazire, ali to nikome ne smeta a najmanje Jelinčiču koji se sagao i belim sprejom premalao i izbrisao hrvatske teritorijalne oznake (koje su uprkos tome još vide urezane u kamenu). Onda mu jedan od „saučesnika" dodaje pripremljen šablon i Zmago crnim sprejem ispisuje novu oznaku – „SLO EU". „Bravo! Čestitam!", razdragano stiskaju jedni drugima ruku desnicu Jelinčič i društvo. Vidno zadovoljan, Zmago diže palac ka kameri i kaže: „Ajmo, dajmo još onog tamo!"

Poduhvat u kome su premalana ukupno tri stuba ovekovečen je grupnom slikom svih učesnika sa razvučenom slovenačkom zastavom na prsima, a voditelj u studiju „A kanala" zaključuje da je Sloveniji vraćena granica s Mađarskom zahvaljujući „Jelinčiču koji je lično, i to fizički, odlučio da zaštiti interes slovenačkog naroda". Niko nije pomenuo da je reč o 0,0015 odsto državne teritorije.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.