Slovenija predsedava Uniji

Izvor: B92, 01.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija predsedava Uniji

Ljubljana -- Juče po podne Portugal svečano predao polugodišnje predsedavanje EU Sloveniji. Janez Janša kaže da je to "velika prilika za zemlju".

Na portugalskom ostrvu Madera, tokom jučerašnjeg popodneva, portugalski ministar spoljnih poslova Luis Amado svečano je slovenačkom kolegi Dimitriju Rupelu predao predsedavanje Savetu EU.

Već sada je jasno da će prioritet slovenačkog predsedavanja biti rešavanje pitanja Kosova, kao centralnog evropskog političkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanja, ali i praćenje ratifikacije Lisabonskog ugovora, klimatske promene i dalje širenje EU na zapadni Balkan. Upravo je Kosovo i zapadni Balkan slovenački šef diplomatije Dimitrija Rupel i ocenio kao najveće izazovi slovenačkog predsedavanja.

Slovenija očekuje da pitanje Kosova bude rešeno do kraja njenog šestomesečnog predsedavanja, a među državama zapadnog Balkana, Rupel ističe Srbiju i podršku koju Slovenija želi da joj da da bi se što pre priključila EU. Ipak, Rupel dodaje da su obaveze Srbije prema haškom sudu jasne i da Sloveniji ni na pamet ne pada da se odriče tih standarda.

Sloveniju će predsedavanje EU koštati oko 60 miliona evra, a u tome će joj pomoći i brojna slovenačka preduzeća, koja će dati svoje proizvode, u zamenu za mogućnost korišćenja slovenačkog znaka predsedavajuće EU.

Tokom pola godine Slovenija će predstavljati EU u odnosu na treće države, tako da će u to vreme biti održani i susreti na vrhu, susret EU i Južne Amerike, Japana, Rusije i susret EU i SAD, koji će biti, u junu, održan u Sloveniji, a tom prilikom će u Sloveniju doći i američki predsednik Džordž Buš. Istovremeno će u Sloveniji biti održano 160 različitih sastanaka, od kojih 11 na ministarskom nivou.

Većina sastanak biće održana u kongresnom centru na Brdu pri Kranju, koji je posebno sazidan za predsedavanje.

Slovenija je prva nova članica EU i prva slovenska država koja predsedava EU. Za Sloveniju, koja je nedavno proslavila 17 godina nezavisnosti, pre dve godine ušla u EU i ove godine uvela evro i pridružila se šengenskoj zoni, predsedavanje EU predstavlja veliku čast i prestiž, ali i način da postane prepoznatljivija i u EU i u svetu.

Janša: Godina Slovenije

Premijer Slovenije Janez Janša u svojoj današnjoj poslanici slovenačkim građanima, predsedavanje EU vidi kao veliku priliku i veliku odgovornost Slovenije, koja će verovatno biti i prva i poslednja nova članica EU na tom prestižnom mestu, jer se očekuje da će od 1. januara iduće godine početi da važi novi evropski, Lisabonski ugovor. Taj ugovor predviđa drugačiji režim predsedavanja, odnosno funkciju predsednika Saveta EU, koji će imati dvoipogodišnji mandat.

U svojoj poslanici, Janez Janša govori i o prioritetima slovenačkog predsedavanja EU, među kojima je i rešavanje pitanja Kosova i daljeg širenja EU na zapadni Balkan.

"Zajedno ćemo oblikovati trajno rešenje za Kosovo i napraviti nove korake u postupnom širenju EU na države zapadnog Balkana", zapisao je slovenački premijer.

Janša ističe i slovenački slogan predsedavanja "Si. nergija", reč koja u sebi sadrži i "Si", znak za Sloveniju, ali i značenje ujedinjavanja i spajanja, posebno jer je ova 2008. godina, godina međukulturalnog dijaloga, tokom koje treba razumeti različitosti i dileme globalnog sveta.

U svojoj poslanici, slovenački premijer dodaje i da se nada da brojni susreti i događaji, koji će se tokom predsedavanja EU odvijati u Sloveniji, neće ometati normalni život građana Slovenije, kojima se unapred izvinjava i moli za razumevanje za, nažalost, neizbežne gužve i zastoje na putevima, koji će pratiti dolazak uglednih gostiju u, kako je zapisao Janez Janša, "raj pod Triglavom".

"Za Sloveniju će ova godina, bez sumnje, biti evropska godina. Neka je i Evropa zapamti kao godinu Slovenije", zapisao je na kraju svoje poslanice, objavljene povodom početka predsedavanja slovenački premijer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.