Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija odgovorila na predlog Olija Rena

Slovenija je u ponedeljak odgovorila na predlog evropskog komesara Oli Rena za rešenje graničnog problema sa Hrvatskom i na taj način ispunila postavljeni zahtev, saopšteno je danas u Lubljani.

Evropski komesar je nedavno izrazio očekivanje da će obe strane poslati pismene odgovore pre sledećeg susreta s njim, koji je zakazan za sredu.

"To je jasan znak privreženosti Slovenije brzom i konstruktivnom rešavanju otvorenih pitanja, koje bi omogućio odgovor o početku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procesa kako ga predlaže Evropska komisija", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Eropska komisija je potvrdila prijem slovenačkog odgovora, ali sadržaj predloga evropskog komesara Oli Rena, koji i dalje ostaje stroga tajna, nije želela da komentariše.

Evropski komesar je do sada rekao jedino to da se njegov predlog kreće unutar pregovaračkog okvira, koji se poziva na Povelju Ujedinjenih nacija koja određuje nekoliko postupaka za mirno rešavanje graničnih sporova.

Ren je još rekao da strane u sporu mogu da izaberu neki od određenih postupaka - pregovore, istražnu komisiju, posredništvo, pomirenje, arbitražu, odluku suda, pomoć neke od regionalnih agencija ili drugi miran način.

Ministri spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske sastaće se ponovo sa evropskim komesarom u sredu i obrazložiti odgovore dve zemlje na njegov zahtev za način rešavanja graničnog spora.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slovenija odgovorila na predlog

Izvor: B92, 31.Mar.2009

Ljubljana -- Slovenija je odgovorila na predlog evropskog komesara Olija Rena za rešenje graničnog problema sa Hrvatskom... Evropska komisija je potvrdila prijem slovenačkog odgovora, ali sadržaj predloga evropskog komesara Olija Rena, koji i dalje ostaje stroga tajna, nije želela da komentariše..."To...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.