Izvor: Blic, 19.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci poseduju više zlata od Centralne banke

Budući da je tražnja zlata i srebra značajno porasla od početka svetske finansijske krize, Slovenci sada poseduju više zlata od svoje centralne banke, saopštilo je preduzeće za trgovinu plemenitim metalima "Elementum".

U saopštenju firme, sa sedištem u Ljubljani, navode se podaci Svetskog saveta za zlato, koji pokazuju da Banka Slovenije drži rezerve zlata od oko 3,2 tone, prenela je agencija STA. S druge strane, slovenački investitori su u poslednjih 18 meseci kupili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više od tog iznosa, kako su pokazali podaci vodećeg svetskog prerađivača plemenitih metala, belgijskog "Umikora".

Tokom prošle godine se većina investitora iz Slovenije odlučivala na kupovinu unce zlata (31,1 gram).

Druga najaktraktivnija opcija je bila kupovina poluge od 250 grama.

Prema podacima "Umikora", ulaganje u plemenite metale u Evropi je značajno povećano u drugoj polovini 2008, a najveća tražnja je vladala za polugama od 1.000 i 500 grama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.