Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački tajni plan za Kosovo

Od našeg stalnog dopisnika
Maribor, 23. decembra – Stabilizacija zapadnog Balkana biće jedan od najvećih izazova slovenačkog predsedavanja EU, rekao je Janez Janša na proslavi proširenja šengenske zone u Škofijama (Slovenija) pošto mu je kolega Hoze Sokrates, portugalski premijer, simbolično predao vođenje Unije. Italijanski list "Il Sole 24 ore" Janšinu tvrdnju objašnjava time da je za njega rešenje kosovskog pitanja primarni zadatak, a u posebnom izveštaju iz Škofija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovaj dobro obavešteni italijanski poslovni dnevnik otkriva da u strogo privilegovanom krugu ljudi u Ljubljani već nekoliko dana kruži dokument koji teritoriji severnog Kosova priznaje "privremeni poseban status".

Taj dokument je zapravo "tajni adut", izveštava "Il Sole", koji slovenačka vlada namerava da aktivira kako bi "tokom pregovora sa Beogradom i Prištinom ublažila posledice sve bližeg jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova". Milanski list objašnjava da je logika tog plana da se posebnim statusom koji bi bio dat srpskoj manjini, obezbedi njen neometan kontakt sa Beogradom te ublaže posledice osamostaljenja Kosova, koje će dodatno destabilizovati region. Predlog nije nemoguć, smatra list, i podseća na primer iz bliže prošlosti – Brčki koridor, kao i na zonu A i B između Italije i Jugoslavije prvih godina posle Drugog svetskog rata. "Il Sole" zaključuje da nacrt Janšine vlade "ima dobre šanse za uspeh", pre svega "zbog dobrih odnosa Ljubljane, kako sa Beogradom, tako i sa Prištinom".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.