Izvor: Blic, 11.Okt.2016, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački izvoz porastao 9,4 odsto u avgustu

Slovenija je izvezla u avgustu ove godine robu u vrednosti 1,72 milijarde evra, što je porast od 9,4 procenta na godišnjem nivou, dok je uvoz povećala za 5,1 odsto na 1,73 milijarde evra, prema danas objavljenim podacima slovenačkog zavoda za statistiku.

U posmatranom mesecu je zabeležen trgovinski deficit od 9,1 milion evra, odnosno pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 99,5 procenata, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Od januara do kraja avgusta 2016. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine, slovenački izvoz je povećan za 4,0 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 16,27 milijardi evra, a uvoz je napredovao za 1,9 procenata na 15,56 milijardi evra, što je rezultiralo pokrivenošću uvoza izvozom od 104,6 odsto.

Avgust je obično mesec kada je obim spoljnotrgovinske razmene na dnu, ali ove godine to je važilo samo za uvoz, dok je volumen izvoza drugi najmanji posle januarskog.

Glavni trgovinski partneri u izvozu su i dalje bili Nemačka i Hrvatska, a na strani uvoza Nemačka i Italija.

Najveći deo trgovinske razmene ostvaren je sa zemljama EU, 75,2 odsto izvoza i 79,7 procenata uvoza.

U međuvremenu, slovenački izvoz na tržišta izvan EU povećan je u avgustu za 13,5 odsto na 426,3 miliona evra, a uvoz sa tih tržišta je opao za 1,6 odsto na 350,9 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.