Slovenačka roba jača od bojkota

Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačka roba jača od bojkota

Premijer Janez Janša ne veruje da će Srbija uvesti neke kaznene mere protiv Ljubljane u slučaju da ona prizna nezavisnost Kosova i Metohije

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana, 23. januara – Šta će Slovenija uraditi s obzirom na to da je za nju pitanje Kosova i Metohije izuzetno važno zbog investicija koje imamo u Srbiji i na Kosmetu, pošto će, prema nekim informacijama, (Kosovo) proglasiti samostalnost 4. februara, odmah posle drugog kruga izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Srbiji? Tako glasi pitanje koje je premijeru Janezu Janši, trenutnom „predsedavajućem EU”, postavio novinar TV Slovenija u emisiji „Vruća stolica”.

„EU je decembra već usvojila veoma važnu odluku, takođe na naše insistiranje da ne smemo čekati na januar ili februar”, podseća šef slovenačke vlade na presudnu ulogu Ljubljane tokom usvajanja odluke o slanju civilne misije Evropske unije na Kosovo, i dodaje. „To je osnova na kojoj sada pravimo planove koji će osigurati dugoročnu stabilnost u regionu i evropsku perspektivu celog Balkana. Po pitanju Kosova izrađujemo konkretne korake za slanje i angažovanje evropske bezbednosne i odbrambene političke misije, kako glasi službeni naziv te tzv. civilne misije koju šaljemo na Kosovo. Tamo će se na licu mesta pobrinuti da ne dođe do destabilizacije situacije.”

Novinara zanima ono što se pita i slovenačka javnost, a to je da li predsednik vlade Slovenije u vezi sa Kosovomočekuje „neki novi rat ili novo krizno žarište”, na šta Janša odlučno kaže „ne, neće biti novog rata”. A onda, u opuštenijem tonu i kroz osmeh, Janša objašnjava da na Kosmetu ne očekuje „ni veće krizno žarište, jer je svega toga bilo dovoljno, što svi znamo”.

„Eto, ni ta predizborna (predsednička) kampanja u Srbiji”, zaključuje slovenački premijer zadovoljno, „nije bila tako radikalna kao što su neki najavljivali – čuli smo mnogo umerenije tonove nego tik uoči početka izborne kampanje. Možda će biti malo napeto tokom nekoliko sedmica (pošto Kosovo proglasi državnost), najavljivaće (Srbija) različite mere, možda će povući neki potez, onako, demonstracije radi”"

„Neki embargo, na primer?” –radoznao je voditelj slovenačke nacionalne TV aludirajući na pretnje Beograda da će preispitati odnose sa državama koje priznaju Kosovo. Janša odmahuje i podsmešljivo primećuje da je „»tih embarga bilo baš mnogo – setimo se kako su pre deset, petnaest, dvadeset godina nekoliko puta najavljivali embargo na kupovinu slovenačkih proizvoda, a onda su na embargo već posle nedelju dana zaboravili”.

Tu kroz smeh, samouvereno, slovenački premijer nudi gledaocima objašnjenje zašto bojkot slovenačke robe nije uspeo u Srbiji ni u vreme Miloševićevog režima, a nema šansi da uspe ni kasnije: „Zato što potrošači jednostavno hoće da kupe ono što je baš dobro. A pošto je slovenačka roba dobra, nijedan embargo ne može da je zaustavi.”

S. Vasović-Mekina

[objavljeno: 24/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.