Slovački premijer besan zbog zastave LGBT zajednice

Izvor: N1 televizija, 31.Jul.2016, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovački premijer besan zbog zastave LGBT zajednice

Slovački premijer Robert Fico oštro je osudio gest slovačke ambasade u Budimpešti koja je nedavno podigla na zgradu simbol borbe seksualnih manjina protiv diskriminacije zastavu u bojama duge, i poručio da ubuduće na ambasadama sme da bude samo zastava Slovačke i Evropske unije.

"Slovačka je demokratska zemlja koju ne vezuje nikakva ideologija, religija i nepreferira nijednu grupu stanovnika. Predsednik Vlade Slovačke očekuje da će predstavnici Slovačke u inostranstvu, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << uključujući tu i ambasadore tu činjenicu potvrđenu iu Ustavu poštovati", preneli su saopštenje Fica slovački mediji.

Bura oko LGBT simbola na zgradi slovačke ambasade u Budimpešti nastala je u subotu u vreme šeste Gej parade u Bratislavi, kada su neke strane ambasade u načelu sa ambasadom SAD osvanule ukrašene zastavom bojama duge, a lider umerenih slovačkih nacionalista predsednik Parlamenta Slovačke Andrej Danko oštro zatražio objašnjenje ko je dozvolio da i slovačka ambasada u Mađarskoj nedavno učini isto.

Danko je zatražio od šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka da hitno smeni ambasadora u Mađarskoj zbog LGBT zastave, dok se Fico u saopštenju zadovoljio zahtevom da Ministarstvo spoljnih poslova ubuduće spreči takve izgrede i da zabrani da na ambasadama budu bilo kakve druge zastave osim slovačke i zastave EU.

Bratislavom je juče prošla Gej parada, oko 2.000 LGBT aktivista i žitelja Bratislave koji su demonstrirali zahtevajući legalizaciju istopolne zajednice, kako bi mogli da rešavaju neke praktične probleme kao što je pravo da ih u bolnicama informišu o zdravlju partnera ili da nasleđuju od preminulog vanbračnog istopolnog partnera.

Za razliku od Češke gde već 10 godina homoseksualne manjine imaju pravo na istpolne brakove, tzv. registrovano partnerstvo, vlade i desnice i levice u mahom katoličkoj Slovačkoj to kategorično odbijaju a u Ustav je uneto da je porodica zajednica muškarca i žene.

Gej parada u Bratislavi prošla je juče za razliku od ranijih godina bez ikakvih izgreda iako se ponovo u centru Bratislave okupilo oko 150 ekstremista iz parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka koju predsednik Slovačke Andrej Kiska otvoreno naziva fašističkom.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.