Slovačka zamrzava odnose s Vijetnamom

Izvor: Mondo, 20.Okt.2018, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka zamrzava odnose s Vijetnamom

Slovačka je zapretila da će zamrznuti odnose sa Vijetnamom zbog slučaja biznismena Trin Suan Tana koga su u Berlinu oteli vijetnamski agenti i potom ga preko Slovačke prebacili u Vijetnam.

Foto: Mondo/ Aleksandra Petrovski Ho Ši min je grad od devet miliona stanovnika, 3.5 miliona registrovanih motorcikala i veoma malo semafora, a preći na drugu stranu ulice prava je umetnost.

  Nemačko tužilaštvo saopštilo je da su biznismena Tana, koji je zatražio azil >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Nemačkoj, na ulici u Berlinu oteli agenti vijetnamske tajne službe i da su ga nakon toga vratili u Vijetnam, gde je osuđen na doživotnu robiju.

Navodni incident desio se tokom posete vijetnamskog ministra za bezbednost To Lama Slovačkoj u julu prošle godine.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak sastao se sa vijetnamskim kolegom na marginama Generalne skupštine UN prošlog meseca kada je zatražio objašnjenje, ali još nema odgovora od Hanoja.

Ovaj slučaj izazvao je zatezanje odnosa između Nemačke i Vijetnama. Berlin je optužio Hanoj za kršenje međunarodnog prava.

Sud u Nemačkoj je u julu osudio na tri godine i devet meseci zatvora vijetnamskog državljanina, koji je priznao da je pomogao tajnoj službi da kidnapuje Tana.

Slovačka pokušava da se distancira od incidenta nakon pisanja dnevnika "Denik" da je Tan odveden u kombiju iz Berlina preko Praga u Bratislavu, gde je ubačen u avion u kojem je bila delegacija vijetnamskog ministra.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

DIPLOMATSKI INCIDENT Slovačka preti Vijetnamu zamravanjem odnosa zbog OTMICE

Izvor: Blic, 20.Okt.2018

Slovačka je zaprijetila da će zamrznuti odnose sa Vijetnamom zbog slučaja biznismena Trin Suan Tana koga su u Berlinu oteli vijetnamski agenti i potom ga preko Slovačke prebacili u Vijetnam.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.