Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka obnavlja nuklearku, EU se protivi

BRATISLAVA - Slovačka je, zbog gasne krize, uprkos protivljenju Evropske unije i protestu Austrije, ovog vikenda počela tehničke pripreme za obnovu rada nuklearne elektrane Jaslovske Bohunjice.

Na zatvaranje drugog bloka te nuklearke, Slovačka se obavezala prilikom ulaska u Evropsku uniju 2004. godine. Obavezu je ispunila i taj blok ne radi od 31. decembra prošle godine, podsetio je nemački radio Dojče vele.

Budući da je ta stara i po ocenama eksperata rizična >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nuklearka prestala da radi tek nedavno, ne bi bio potreban ni veći remont, ni veća sredstva da se ona ponovo pusti u pogon, što slovačka vlada namerava, ako se isporuke ruskog gasa preko Ukrajine hitno ne obnove.

"Ako jedino rešenje bude ponovno puštanje u pogon drugog bloka Jaslovskih Bohunjica, preuzimam na sebe kao premijer svu odgovornost za posledice. I na nivou Evropske unije", rekao je u četvrtak slovački premijer Robert Fico, upozorivši da, zbog problema sa ruskim gasom usred oštrih zimskih mrazeva, "Slovačkoj preti mrak".

Ministar privrede Lubomir Jahnatek upozorio je da Slovačka bez ruskog gasa može da izdrži još svega osam dana i ponovo zapretio preduzećima da ne uzimaju više gasa nego što im je potrebno za održavanje sistema, a velikim potrošacima da ga nikako ne koriste za proizvodnju.

Snabdevanje gasom za sada je normalno za domaćinstva, škole, bolnice i manja preduzeća, a slovački krizni štab trenutno ne namerava da prelazi na pretposlednji, deveti stepen kriznog režima, kada bez gasa ostaje cela privreda, a redukcije čekaju i domaćinstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovačka pokreće nuklearku

Izvor: RTS, 10.Jan.2009, 23:37

Uprkos protivljenu Evropske unije, slovačka vlada na hitnoj vanrednoj sednici odlučila da ponovo pusti u pogon zatvorenu nuklearku Jaslovske Bohunjice. ..Slovačka vlada odlučila je na vanrednoj sednici da, zbog prekida dotoka ruskog gasa, ponovo pokrene drugi nuklearni reaktor elektrane Jaslovske...

Nastavak na RTS...

Slovačka koristi nuklearku dok ne stigne gas

Izvor: EMportal, 11.Jan.2009

Slovačka vlada odlučila je na hitnoj vanrednoj sednici da, uprkos protivljenu Evropske unije, pusti u pogon zatvorenu nuklearku Jaslovske Bohunjice i da ona radi sve dok se ne normalizuje snabdevanje gasom.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.