Slovačka i Poljska za zatvaranje izbegličke trase preko Crnog mora već u začetku

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka i Poljska za zatvaranje izbegličke trase preko Crnog mora već u začetku

Poljska i Slovačka spremne su da pošalju svoje policajce i opremu da pomognu Rumuniji i Bugarskoj da se još u začetku zatvori nova izbeglička trasa preko Crnog mora, saopštili su danas u Briselu ministri unutrašnjih poslova te dve zemlje Višegradske grupe koja primanje izbeglica odbija.

"Vidimo izvesno otrežnjenje. Italijanski primer saradnje sa Libijom, zatvaranje još jedne migracijske trase, to je pravi smer. Ne relokacija, ne otvaranje Evrope, jedino zatvaranje evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << granica.  ;Vraćanje imigranata natrag - naravno. Radujem se što postepeno pobeđuju argumenti koje dosledno predstavlja Poljska", kazao je poljski ministar Marijuš Blaščak nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, javlja poljska privatna televizija Polsat.

Blaščak je rekao da je Poljska, koja je pomagala u zatvaranju balkanske trase, spremna da pomogne da se zatvori i nova trasa koju krijumčari pokušavaju da prokrče preko Crnog mora.

"Poljska iskazuje solidarnost sa ostalim državama. Do danas su poljski policajci na makedonsko-grčkoj granici. Mehanizmi relokacije ruše granice, uvećavaju problem migracije zato što su magnet koji privlači nove talase iz Severne Afrike i sa Bliskog istoka. Stalni mehanizam relokacije je samoubistvo", kazao je Blaščak.

Spremnost da pomogne Rumuniji i Bugarskoj da se na njihovim obalama ne stvori nova migracijska trasa izrazio je danas i slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak.

"Uveren sam da su rumunske kolege spremna da uz našu pomoć izađu na kraj sa time. Njihova obala je jednostavnija nego nekoliko stotina ostrva u Grčkoj. Istina je da  ;migranti traže sve dostupne trase po kojima bi došli u Evropsku uniju. Ali već u slučaju Italije je pošlo za rukom da se smanji broj migranata preko Sredozemnog mora i mislim da ćemo umeti brzo da reagujemo i u slučaju Španije i Rumunije", kazao je Kalinjak slovačkim novinarima u Briselu.

Kalinjak se založio da Bugarska i Rumunija uđu u šengenski prostor jer će se tako obezbediti kompaktnost tog prostora slobodnog kretanja a i zaštita tih spoljašnjih granica EU, u Bugarskoj i Rumuniji, kada bi bila šengenska bila bi efikasnija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.