Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka: Pošto glas?

Bratislava -- Mnogo Slovaka je spremno da proda glas na izborima, pokazalo istraživanje za slovački dnevnik SME.

Manje od polovine Slovaka, 46 odsto, ne bi svoj glas prodalo ni za kakve pare, ali 38 odsto anketiranih ne bi se libilo da svoj glas na izborima proda, dok bi ga šest odsto poklonilo. Najviše je onih, 11,3 odsto, koji bi glas prodali za najmanje 2.600 evra, ali 1,5 odsto glas bi dalo i za desetak evra.

Sociolozi spremnost Slovaka da prodaju biračko pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tumače time da su građani zgađeni politikom i da ne veruju da njihov glas realno odlučuje.

Slovački političari iznenađeni su i rezultatom ankete, iako neke stranke nastoje da novčano ili nagradama motivišu birače. Tako je stranka Nada biračima ponudila po desetak evra ako počnu da agituju za nju, socijaldemokrate spremaju nagradu od 13.000 evra za 10 opština u kojima će osvojiti najviše glasova, a liberali imaju kviz za birače u kom je glavna nagrada tromesečni kurs engleskog jezika u Londonu, a druga nagrada godišnja pretplata za Internet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.