Izvor: B92, 10.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovaci se sele u Mađarsku

Bratislava -- Ulazak u Evropsku uniju žiteljima Bratislave doneo novu pogodnost, život u mađarskoj provinciji.

Građani Bratislave masovno se, iz skupe slovačke prestonice, sele u jeftiniju susednu provinciju Mađarske. U mesto Rajka na mađarsko-slovačkoj granici, udaljeno 10 minuta vožnje od Bratislave, preselilo se već 70 slovačkih porodica, a mnogi kupuju parcele i grade kuće.

Razlog su jeftinije nekretnine, pošto kuća u tom mađarskom gradiću košta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koliko lošiji veći stan u novogradnji u Bratislavi, a troškovi života su u Mađarskoj isti ili nešto manji nego u najbogatijem slovačkom regionu jugozapadne Slovačke. Većina Slovaka zadržava prijavu boravka u Bratislavi, ali u Mađarskoj plaćaju neke poreze.

Iako su odnosi Bratislave i Budimpešte ponovo napeti otkako je novi socijaldemokratski premijer Robert Fico uveo u Vladu radikalne antimađarski raspoložene nacionaliste iz Slovačke narodne stranke, slovački i mađarski mediji pišu da je Rajka idilična oaza. Na ulicama Rajke mogu se videti i dvojezični napisi, iako gradske vlasti na to nisu obavezne, a slovačke porodice uče mađarski kako bi mogle da se sporazumeju s novim susedima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.