Slike ipak putuju u London

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slike ipak putuju u London

London, Moskva – Izložba 120 remek-dela iz ruskih muzeja biće postavljena u londonskoj Kraljevskoj akademiji čim bude stupio na snagu novi britanski zakon koji će osigurati bezbedan povratak slika u Rusiju. Ovo je u petak saopštila ruska agencija za kulturu, na radost brojnih ljubitelja umetnosti u Velikoj Britaniji koji nikada nisu imali priliku da uživo vide neke od slika, među kojima je i čuveni Matisov "Ples".

Samo dan ranije izložba je zvanično otkazana, uz ocene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u zapadnoj štampi da je posredi novo zaoštravanje u već zategnutim odnosima dve zemlje i još jedna "osveta za aferu Litvinjenko".

Međutim, britanski ministar za kulturu Džejms Purnel najavio je da će tražiti da Parlament po hitnom postupku ubrza usvajanje novog zakona koji bi trebalo da smanji zabrinutost Moskve da bi slike mogle da budu zaplenjene kao predmet zakonskih potraživanja.

Posle upravo završenog gostovanja u Diseldorfu, izložba "Iz Rusije: francuska i ruska remek-dela 1870–1925." trebalo je da bude otvorena 26. januara u Londonu. U Britaniji i celoj Zapadnoj Evropi najavljena je kao kulturni događaj prve polovine 2008. Planirano je da je zajedno otvore Vladimir Putin i Gordon Braun, što bi bio njihov prvi susret otkako je Braun stupio na dužnost.

Kolekcija sadrži 120 dela iz Puškinovog muzeja, Tretjakovske galerije, Ermitaža i Ruskog muzeja, uključujući dela Matisa, Van Goga, Pikasa, Kandinskog i drugih čuvenih impresionista i postimpresionista.

Problem je u tome što su mnoge od ovih slika boljševici konfiskovali iz privatnih kolekcija posle revolucije 1917. Dva najveća kolekcionara su bili tekstilni magnati Ivan Morozov i Sergej Ščukin. Porodica ovog prvog nikada nije polagala vlasnička prava, smatrajući da je njen predak ostavio slike državi.

Međutim, potomak ovog drugog je tri puta preko suda bezuspešno pokušavao da povrati neka od 258 dela iz kolekcije svog dede. Među njima je i biser pomenute izložbe Matisov "Ples". Kako piše na sajtu Bi-Bi-Sija, Ščukinov unuk je naknadno postigao dogovor sa ruskim vlastima da odustaje od daljih potraživanja, pa je izgleda glavni strah Rusije zasnovan na mogućnosti da bi slike mogle da budu oduzete na zahtev privatnih kompanija na ime poravnanja neizmirenog duga.

Ovakvo negativno iskustvo Rusija je već imala 2005. godine. Jedna ženevska kompanija obratila se sudu sa zahtevom za zaplenu 55 slika iz Ermitaža na račun neizmirenih dugovanja ruske vlade od nekoliko stotina miliona dolara. Slike su zadržane jedan dan, a onda se umešala švajcarska vlada i poslala ih nazad u Rusiju. Kompanija, međutim, nije odustala od svojih zahteva.

Ministar Purnel je početkom meseca pokušao da uveri Moskvu da su pomenuta dela zaštićena po zakonu o zaštiti kulturnih dobara iz 1978. Osim toga, kolekcija je bila osigurana na dve milijarde dolara.

Međutim, pomenuti zakon ne štiti kulturna dobra od zaplene radi namirivanja duga i s te strane je Moskva bila u pravu.

Činjenica je da se nesporazum oko izložbe dešava u nezgodno vreme. Napetost u odnosima dve zemlje nastupila je prošle godine, posle trovanja bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka, kritičara Kremlja koji je dobio azil u Britaniji. Pošto Rusija nije izručila glavnog osumnjičenog za Litvinjenkovu smrt Andreja Lugovoja, Britanija je uzvratila proterivanjem četvorice ruskih diplomata, a Rusija je prošle nedelje naredila Britanskom savetu da zatvori dva predstavništva u Rusiji jer, navodno, nemaju odgovarajuće dozvole.

Iako su ruski zvaničnici tvrdili da je u pitanju čisto tehnička stvar, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je prošle sedmice da je problem sa Britanskim savetom "osveta za aferu Litvinjenko". Još se ne zna da li će izložba biti otvorena 26. januara, kako je planirano. Ruski zvaničnici kažu da će to zavisiti "od sposobnosti organizatora da slike transportuje na vreme".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.