Izvor: RTS, 29.Nov.2022, 17:21

Slepi putnici proveli 11 dana na kormilu naftnog tankera

Tri slepa putnika pronađena na kormilu ogromnog tankera nakon jedanaestodnevne plovidbe iz Nigerije, saopštile su španske vlasti.
Na fotografiji koju je podelila obalska straža vidi se kako trojica muškarci sede na kormilu naftnog tankera, sa stopalima na manje od metar udaljenim od vode.

Po dolasku u luku na Kanarskim ostrvima, njih su pregledali lekari i ubrzo su prebačeni u bolnicu, gde im je pružena medicinska nega zbog dehidracije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenela je španska novinska agencija EFE.
Tanker Altini II koji plovi pod malteškom zastavom stigao je u Las Palmas, na Velikim Kanarima iz najvećeg nigerijskog grada Lagosa posle putovanja dužeg od 2.700 nautičkih milja i za sada nije jasno da li su slepi putnici celu plovidbu proveli sedeći na kormilu.
Ovo nije prvi slučaj pronalaska slepih putnika na kormilima brodova, velikim perajima nalik sečivu koja se nalaze ispod brodova i koriste se za upravljanje.
Dečak, star 14 godina, koji je takođe putovao iz Lagosa na ostrvo Gran Kanarija 2020. godine izjavio je za list Pais da je na kormilu velikog tankera za naftu proveo svih 15 dana putovanja.
"Bio sam poptuno iscrpljen, nisam mogao ni da zamislim da će biti toliko teško", rekao je dečak.
U drugom incidentu iste godine, muškarac je pronađen na kormilu norveškog tankera za naftu, putujući iz Lagosa u Las Palmas.
Skrivao se u prostoriji iza kormila tokom 10-dnevnog puta.
Broj migranata koji brodovima prelaze sa zapada Afrike na Kanarska ostrva, koja su pod španskom vlašću, poslednjih godina znatno raste.
Ova putovanja su duga, opasna i smrtonosna.
Međunarodna organizacija za migrante (IOM) 2021. godine zabeležila je 1.532 smrti na ovoj ruti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.