Slep je, gluv i ima 110 godina - najstariji izbeglica na svetu stigao u Nemačku

Izvor: Blic, 02.Okt.2015, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slep je, gluv i ima 110 godina - najstariji izbeglica na svetu stigao u Nemačku

Zove se Abdul Kadir Azizi, kažu da ima 110 godina, slep je i gluv i verovatno je nastariji izbeglica koji je stigao do Nemačke. Ovaj Avganistanac se sa osam članova porodice trenutno nalazi u prihvatilištu u gradu Pasau.

Kada su nemačke vlasti pitale Azizija kad je rođen, njegova porodica je navela datum 1. januar 1905, ali on nije imao lične isprave koje bi to potvrdile.

“Čak i da ima samo 90 godina, izbegličko putovanje ovog čoveka je neverovatan uspeh, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je novinarima Verner Štraubinger, portparol nemačke savezne policije.

Azizi, koji je slep i gluv, mesec dana je putovao preko dva kontinenta - od svoje kuće u Baglanu (Avganistan) do Nemačke, rekla je za radio “Bajeriše rundfunk” njegova 60-godišnja ćerka, čije ime nije navedeno. Ona kaže da su starca veći deo puta nosili muški članovi porodice.

Prema rečima ove žene, porodica je napustila Avganistan nakon što su talibani ubili tri Azizijeva sina. Baglan je udaljen oko 160 kilometara od Kunduza, nad kojim avganistanska vojska pokušava ponovo da uspostavi kontrolu.

U Nemačku je izbeglo devet članova porodice iz četiri generacije. Kada su prešli austrijsku granicu kod Pasaua, odvedeni su u obližnji prihvatni centar u Degendorfu.

Na veliko iznenađenje nemačkih vlasti, stogodišnjem Aziziju nije bio potreban lekar kada su u utorak stigli u Pasau, na granici sa Austrijom. Policija u prihvatnom centru kaže da je on “slab i nemoćan”, ali da je “stabilan”.

“Presrećni smo što smo najzad stigli u Nemačku”, izjavila je njegova ćerka vlastima u Pasauu.

Azizi i njegova porodica će biti premešteni u centar za izbeglice u pokrajini Hesen (centralna Nemačka), ali će to putovanje svakako biti manje naporno od pešačenja iz Avganistana: putovaće superbrzim vozom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.