Skupštinska komisija: Juščenko nije otrovan dioksinom

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Okt.2009, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinska komisija: Juščenko nije otrovan dioksinom

Predsednik anketnog odbora Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine Vladimir Sivkovič izjavio je danas, u ime tog skupštinskog tela, da nije bilo trovanja predsednika Viktora Juščenka dioksinom, kao sto to on tvrdi već godinama.

Juščenko pre i posle trovanja 2004. godine

"Sada primoravaju sve policijske i pravosudne organe da stvaraju takvu laž. Stvorili su piramidu laži, monopolizovali pravo na moral, jer su one, koji su sumnjali u trovanje, nazivali amoralnima", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Sivkovič, dodajući da su Tužilaštvo i Služba bezbednosti Ukrajine odbili da provere informaciju o tome da je uzorak Juščenkove krvi "obogaćen" dioksinom u SAD.

"Odgovorili su da neće ništa raditi jer je za njih činjenica trovanja Juščenka već dokazana", rekao je predsednik privremene skupštinske komisije, dodajući da Tužilaštvo neće činiti ništa dok je Juščenko predsednik i bojaće se svega.

Govoreći o zahtevu Juščenka Rusiji da izruči njegove "trovače", Sivkovič je savetovao obraćanje Moskvi. Optuženih, međutim, po njegovim rečima, neće biti do završetka predsedničkih izbora, zakazanih za 17. januar 2010. godine.

"A posle izbora Juščenko će otići u Ameriku i to više nikome neće biti interesantno", rekao je Sivkovič, koji je član najveće opozicione Partije regiona.

Agencija Itar-Tas s podseća da je i poslanik propredsedničkog bloka Naša Ukrajina-Narodna samoodbrana i jedan od glavnih finansijera "narandžaste revolucije" David Žvanija izjavio da Juščenko nije bio otrovan, već da je to njegov izborni štab koristio u medijskoj kampanji 2004.

Juščenko se 5. septembra te godine sreo sa rukovodstvom SBU, posle čega je osetio slabost i 10. septembra našao se na bolničkom lečenju.

Lekari su saopštili da je otrovan dioksinom približno pet dana pre dolaska u bolnicu.

"Tri čoveka koja su me pozvala, pripremala jelo i dala mi ga, danas su građani Rusije i nalaze se u Moskvi", rekao je Juščenko, dodajući da se Tužilaštvo obraćalo dok su "oni još bili građani Ukrajine".

List "Komersant" je nedavno pisao da se u radu komisije pojavila informacija da je u krvi Juščenka namerno ubačen dioksin, pre nego što će uzorak dospeti na austrijsku kliniku "Rudolfinerhaus" gde se lečio, a da su u to umešane američke specijalne službe i supruga Juščenka, Katarina, rođena u SAD a u Ukrajini živi od 1991. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.