Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici

Izvor: Vostok.rs, 18.Jun.2021, 09:11

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici. Poslanici, njih, 55 je glasalo za, 19 protiv, 7 uzdržanih. Amandmani poslanika Demokratskog fronta na Rezoluciju o Srebrenici nisu prihvaćeni. Rezolucija o "genocidu" u Srebrenici je u tački 3. propisala i zabranu javnog negiranja postojanja ili umanjenja „genocida u Srebrenici“. Skupština Crne Gore: 1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici; 2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti; 3) zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici; 4) proglašava 11. jul Danom sjećanja na žrtve Srebrenice; 5) potvrđuje riješenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti; 6) poziva nadležne institucije na sprovodenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti; 7) izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima. Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ušli su u skupštinsku salu uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici. IN4S

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jutarnji program za Srbiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jun.2021

Skupština Crne Gore usvojila rezoluciju rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici - kakav je bio odgovor šefa poslaničkog kluba Demokratskog fronta. Kako se LGBT aktivisti u Srbiji bore protiv diskriminacije hotelijera u Turskoj? Kako izgleda biti vodeničar u Srbiji?

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.