Skupljanje žira u morovićkim šumama u toku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2019, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupljanje žira u morovićkim šumama u toku

Kako bi se spremile zalihe za narednu setvenu sezonu i očuvao kvalitet, u šumskoj upravi Morović, pristupa se termičkoj obradi, jedinstvenoj u Evropi. 

Potrebe setve na desetogodišnjem nivou su 2.500 hektara novih površina pod šumom.

Ove godine rod je izuzetan kažu nadležni u šumariji kada je u pitanju žir. Nakon otkupa i privremenog razvrstavanja sledi termička obrada koja se sprovodi u nekoliko faza.

"Nakon jedinstvene metode u Evropi koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vrši u doradnom centru sledi skladištenje i čuvanje na niskim temperaturama u hladnjači. Razlog je očuvanje vlažnosti žira u specijalnim kontrolisanim uslovima. 250 hektara svake godine zasnuje se novih šuma hrasta lužnjaka. Kako bi se očuvao kontinuitet deo roda svake godine se dorađuje i čeka narednu setvenu sezonu jer prinosi nisu isti svake godine, pogotovo ako podbaci u slučaju lošijih vremenskih uslova", rekao je Radoslav Lozjanin ŠU Morović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.