Skup španskih unionista, poruka Barselona nije Katalonija

Izvor: Večernje novosti, 04.Mar.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup španskih unionista, poruka "Barselona nije Katalonija"

Hiljade Španaca pridružilo se danas skupu u Barseloni koji je organizovala katalonska grupa koja se zalaže za ostanak te pokrajine u sastavu Španije Hiljade Španaca pridružilo se danas skupu u Barseloni koji je organizovala katalonska grupa koja se zalaže za ostanak te pokrajine u sastavu Španije i koja ismeva težnje katalonskih separatista ka otcepljenju od te zemlje. Grupa koja je organizovala današnji skup u šaljivom duhu poziva na podelu Katalonije na dva dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << - na deo za separatiste koji žele da napuste Španiju i deo za one koji žele da ostanu deo Španije, a koji bi obuhvatio gradove Barselonu i Taragonu u kojima je unionistički pokret jak, prenosi AP. Među sloganima koji su se danas mogli videti na skupu je i slogan "Barselona nije Katalonija", nasuprot separatističkom sloganu "Katalonija nije Španija". Pored španskih zastava, mnog učesnici skupa su nosili i zastave takozvane "Tabarnije", izmišljenog regiona unutar Katalonije. Predsednik udruženja "Platforma za Tabarniju" Migel Martinez izjavio je da je taj pokret neka vrsta "ozbiljne šale, parodije" i da je u početku šale objavljivao na društvenim mrežama, a one su u međuvremenu postale izuzetno popularne. "Nećemo dozvoliti da secesionisti dovedu Kataloniju do propasti. Mi nikada nećemo preduzeti inicijativu niti postati politička stranka, ali ćemo uvek biti tu da uzvratimo", rekao je Martinez agenciji Europa pres. Njegova grupa je imenovala satiričara Alberta Boadelu za "predsednika Tabarnije u egzilu", a time, kako navodi AP, aludira na bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona, koji je pobegao u Belgiju kako bi izbegao istragu o njegovoj ulozi u neuspelim težnjama ka otcepljenju. Iako su učesnici protestnog skupa većinom iz Katalonije, bilo je među njima i stanovnika Madrida. Secesionistički nastrojeni poslanici u Španiji bezuspešno su pokušali da proglase nezavisnost od ostatka Španije u oktobru prošle godine, ali su ostali neznatna većina u regionalnom parlamentu posle izbora u decembru. Separatistički pokret je doveo do najozbiljnije političke krize u Španiji posle više decenija, zaključuje američka agencija.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Skup španskih unionista, poruka "Barselona nije Katalonija"

Izvor: Blic, 04.Mar.2018

Hiljade Španaca pridružilo se danas skupu u Barseloni koji je organizovala katalonska grupa koja se zalaže za ostanak te pokrajine u sastavu Španije i koja ismeva težnje katalonskih separatista ka otcepljenju od te zemlje...Grupa koja je organizovala današnji skup u šaljivom duhu poziva na podelu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.