Izvor: B92, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup protestanata u Belfastu

Belfast -- Oko 60.000 probritanskih protestanata danas se okupilo na maršu u Severnoj Irskoj u znak 316. godišnjice pobede nad katolicima.

Za danas je u Severnoj Irskoj najavljeno oko 600 takvih marševa, uz pratnju gajdi i udaraljki. Od 1969, kada su protestanti počeli da organizuju marševe, prvi put ove godine britanski vojnici neće biti raspoređeni po ulicama, pošto je policija u Belfastu procenila da može sama da suzbije eventualne nerede.

Prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je oko 70 policajaca i civila povređeno u sukobima protestanata i katolika koji su se protivili održavanju defilea u Ardojnu, severnom kvartu Belfasta.

Lider glavne katoličke stranke u Severnoj Irskoj, Šin fejna, Geri Adams, uoči manifestacije je pozvao na mir. Adams, koji je na čelu političkog krila Irske republikanske armije, apelovao je na katolike da odole provokacijama oranžista, to jest protestanata.

Parada se organizuje u znak pobede Vilijama od Oranža nad katoličkim kraljem Džejmsom II u bici kod Bojna 12. jula 1690, što je označilo širenje protestantske vlasti na obe obale Irskog mora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.