Škotski premijer najavio otcepljenje

Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotski premijer najavio otcepljenje

Prvi put za poslednjih 300 godina jedan političar koji se zalaže za nezavisnost Škotske izabran je za njenog prvog ministra. To je Aleks Salmond, lider Škotske nacionalne partije (SNP), koji je u svom prvom govoru na toj funkciji potvrdio da se zalaže za otcepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva, rekavši: „Težimo nezavisnosti i jednakosti Škotske."

Salmond je ranije izjavio da će, kada njegova partija dobije većinu u parlamentu, učiniti sve da referendum o nezavisnosti Škotske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od Britanije bude održan do 2010. godine.

Za njega je u skupštini Škotske glasalo 49 poslanika, dok je 46 bilo protiv, što mu je omogućilo da formira manjinsku vladu. Na izborima 3. maja SNP je pobedila vladajuću Laburističku partiju. Pregovori o formiranju većinske koalicije su, međutim, propali nakon što su liberalne demokrate odbile da pristanu na partnerstvo zbog toga što se protive nezavisnosti. Prošle sedmice SNP je potpisala sporazum o saradnji sa Zelenom partijom u kome se kaže da će „klima zauzimati centralno mesto u zajedničkom programu".

Obraćajući se poslanicima, Salmond je rekao: „Mi smo mala nacija, ali imamo veliku budućnost."

On osporava tvrdnje da je Škotska „podeljena nacija" posle kampanje njegove stranke, koja će, po rečima laburista, ugroziti tristagodišnji savez sa Engleskom i Velsom i usloviti ekonomsku nestabilnost.

„Mi želimo nezavisnost i jednakost za Škotsku", rekao je Salmond poslanicima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.