Skoro nemoguć azil u Nemačkoj

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2014, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro nemoguć azil u Nemačkoj

Gornji dom nemačkog parlamenta Bundesrat usvojio je danas Zakon o azilu kojim su Srbija, Makedonija i BiH klasifikovane kao bezbedne države, nakon čega treba da ga usvoji i vlada.

Posle donjeg doma parlamenta Bundestaga, sada je i Bundesrat usvojio izmene Zakona o azilu.

To znači da izbeglice iz sigurnih država mogu lako da se pošalju nazad u svoju domovinu. Čak i sada, velikoj većini podnosilaca zahteva iz tih zemalja nije priznat izbeglički status. Ovim zakonom bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << trebalo da se ubrza procesuiranje zahteva izbeglica iz kriznih država.

Sigurna zemlja porekla je ona u kojoj se pretpostavlja da nema političkog progona, neljudskog postupanja ili kažnjavanja koje ugrožava dostojanstvo.

Zahtev tražilaca azila iz sigurne zemlje po pravilu se uzima kao neutemeljen te se teret dokazivanja da su ugrožena prava prebacuje na potražioca.

Ove godine je u Nemačkoj podneto 100.000 zahteva za azil što je za 60 odsto više nego 2013. godine. Od januara do avgusta ove godine zahtev za azil je podnelo više od 14.362 građana Srbije (više je samo državljana Sirije), 5.426 građana Makedonije i 4.919 iz BiH, što čini četvrtinu svih zahteva za azil.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.