Izvor: Politika, 07.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje traga za imenom

Razgovorima sa liderima najvećih partija u Makedoniji, premijer Nikola Gruevski najavio intenzivne aktivnosti za nastavak pregovora sa Grčkom

Specijalno za „Politiku”

Skoplje, 7. aprila – U bitno izmenjenoj atmosferi, posle veta Grčke na prijem Makedonije u NATO, u Skoplju su danas praktično nastavljene beskrajne debate o sporu oko imena sa južnim susedom. Za razliku od proteklih sedamnaest godina, koliko spor i traje, zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Skoplje više nema raniju odstupnicu – nadu da će uz pomoć Vašingtona staviti tačku na razmirice sa Grčkom.

U takvim okolnostima, danas je premijer Nikola Gruevski započeo novu seriju razgovora sa relevantnim političkim partnerima u zemlji. U sedištu vlade, jedan za drugim, danas su kratko boravili lideri vodećih političkih partija gde im je premijer predočio svoje gledanje na nastavak pregovora a od njih zatražio adekvatne predloge i podršku. Lider vladajuće albanske Demokratske partije, Menduh Tači se po tom pitanju izjasnio sinoć u Tetovu, izjavivši da Makedonci sami treba da dobiju bitku za ime, ali da sa Grčkom nužno treba da se nađe kompromisno rešenje. Sa sličnim stavom došao je i Ali Ahmeti, lider opozicione Demokratske unije za integraciju Albanaca, uz naglasak da bitka za priključenje NATO-u nema alternative.

Šefica Socijaldemokratskog saveza, najveće makedonske opozicione partije, Radmila Šećerinska se sa premijerom sastala bez prethodnih uslovljavanja ali i bez uobičajenog komentara o čemu su razgovarali. Rekla je samo da će se javno oglasiti posle večerašnje sednice rukovodstva partije.

Svojevrstan pritisak na državni vrh oko strategije za nastavak pregovora sa vlastima u Atini vrše nezadovoljni, mahom mladi Skopljanci, koji su danas mirno protestovali pred grčkom ambasadom, poručivši svojima da ni pod kojim uslovima ne ugroze ustavno ime zemlje.

Posredstvom grčkih medija ovde je liferovana informacija da je Vašington već odlučio da se kompromis postigne obostranim prihvatanjem imena „Nova Republika Makedonija”, što je, razume se, ovde odbačeno pre samita u Bukureštu, i neprihvatljivo je za makedonsku stranu.

Iz Atine stižu vesti da je sa konsultacijama oko daljeg toka pregovora sa Skopljem zauzeto i grčko državno rukovodstvo. Pri današnjem susretu premijera Karamanlisa sa predsednikom Papuljasom, postignuta je saglasnost da se sa pregovorima nastavi „što hitnije” a da se kompromis traži preko imena za univerzalnu upotrebu, bez takozvane dvojne formule (jedno ime za komunikaciju sa Grčkom a drugo za međunarodnu komunikaciju).

Ovdašnji mediji su već preneli da se i posrednik u pregovorima Metju Nimic konsultuje sa čelnicima Stejt departmenta, te da će u narednih desetak dana zakazati novi susret pregovarača. Iz Vašingtona je stigla potvrda da je Bušova administracija rešena da do kraja mandata okonča spor i Makedoniju priključi alijansi.

Ono što je izvesno, o sporu sa Grčkom oko imena raspravljaće i Sobranje Makedonije, a u sve razgovore, kako je precizirao predstavnik vlade, biće uključeni eksperti, akademici, profesori univerziteta i svi oni uz čiju će pomoć Makedonija utvrditi granicu mogućeg kompromisa.

Mile Radenković

[objavljeno: 08/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.