Škola za promenu loših navika, a ne klime

Izvor: RTS, 27.Nov.2019, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola za promenu loših navika, a ne klime

Italija će od septembra sledeće godine postati prva zemlja u svetu, čiji će obavezni školski program imati predmet o klimatskim promenama i održivom razvoju. Tim potezom obrazovni italijanski sistem želi da u centar izučavanja postavi zaštitu okoline i društvo, kako bi se kod mladih razvio poseban osećaj, a shodno tome i njihovo angažovanje u borbi za ekološku sudbinu Zemlje.
Predlog italijanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministra Lorenca Fioramontija da od sledeće 2020/2021 školske godine u rasporedu bude i predmet o klimatskim promenama nije neočekivana. Naprotiv. U Italiji se već godinama vodi, istina tiha, ali uporna, kampanja da se moraju povući radikalni potezi kako bi se ublažile klimatske promene, jer u protivnom, kako se čini, "sudnji dan" je sve bliži.

Dakle, predlog je zdušno prigrljen, ali uz ne malu dožu zebnje da li će zaista biti tako ili će se u tradicionalnom, lošem italijanskom maniru pojaviti neki nepremostivi problemi poput: nedostatka finansijskih sredstava, birokratskih prepreka.
Stiče se utisak da je fenomen pokreta Grete Tungerg za zaustavljanje klimatskih promena, odnosno oštra debata i podeljenost u svetu na "za" i "protiv" angažovanja mlade Šveđanke, koja krstari svetom i oštro zahteva od političara i odgovornih da promene egoistično ponašanje, po sistemu " posle nas potop", presudno uticao na italijanskog ministra obrazovanja da, zapravo povuče revolucionaran potez uvođenjem obaveznog školskog predmeta o klimatskim promenama i održivom razvoju.
Prema osnovnom planu učenici bi tokom školske godine imali 33 časa, odnosno najmanje jedan čas nedeljno.
Sem toga, mnogi tradicionalni predmeti poput: geografije, fizike, matematike, sociologije proučavali bi se na inovativan način, iz perspektive klimatskih promena i održivog razvoja, sa akcentom na ekološku – zelenu dimenziju, odnosno kako zaustaviti loš trend i povratiti zdravlje sredine u kojoj živimo.
Plan je veoma kompleksan i pošto je prvi u svetu iziskuje stručnost, sveobuhvatsnost i naravno finansijska sredstva.
Ministar obrazovanja Fioramonti inicijator uvođenja predmeta o klimatskim promenama imao je u vidu težinu zadatka i zato je odmah predložio da se u skladu sa temom primene dodatni porezi za korišćenje plastike, koja je, među glavnim neprijateljima planete Zemlje.
Predlog povećanja poreza nije baš naišao na odobrenje opozicije, pa je vlada zadužila stručni tim, kako bi što pre ponudio realne izvore sredstava za finansiranje novog školskog programa.
Oglasili su se i protivnici-komplotisti, koji upiru prstom u Gretin pokret i sa druge strane reke tvrde da je sve predimenzionirano, da se "apocalypse now" samo koristi kako bi određeni sektori obezbedili što veći prostor za enormnu zaradu, ili da se priprema kraj naftne ere i potpuna rekonstrukcija geopolitičke mape sveta.
Ne mogu se iskljuciti ni te dimenzije i interesi, ali je neminovno da se klima menja i da je zasigurno tome delimicno doprinelo neodgovorno ponasanje ljudi.
I klima ubija
Čini se da u tom pogledu Italija ne zaostaje. Gotovo dve sedmice Venecija je poplavljena. Istina mnogi će reci, u gradu kanala ništa novo, što je tačno.

Međutim, reč je o rekordno visokoj vodi u poslednjih 50 godina, najviši nivo bio je 187 centimetara i traje veoma dugo.
Tim povodom gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro, izjavio je da je "neosporno da su i klimatske promene delimično odgovorne za poplave". Delimično, jer su glavni krivci osobe zadužene za projekat MOSE pokretnih zaštitnih brana, čija realizacija kasni celu deceniju, a pare su potrošene, a ne mali deo završio je u privatnim depovima.
Poslednja dva dana u severnim i južnim italijanskim regijama: Liguriji, Pijemontu, Kalabriji, Kampanji zbog dugotrajnih, obilnih kiša izlivaju se reke, plave gradovi, brojni odroni nose sve pred sobom, jedna osoba je poginula, srušena su dva značajna mosta i više puteva je uništeno.
Ovdašnji geolozi već godinama upozoravaju da je Italija došla do crvene linije, kada počinje kraj. Zemlja Apeninskog poluostrva ima preko 600 hiljada odrona, a da bi slika bila celovitija i jasnija, to je dve trećine od ukupnog broja odrona u Evropi.
Geolozi dalje navode najznačajniji podatak, koji na određeni način delimično objašnjava sve češće, iznenadne i veoma obilne kiše, vodene bombe, koje za nekoliko minuta poplave gradove, velike plime, vetrove koji postaju tornadi tamo gde ih nikada nije bilo ili vetrovi koji menjaju smer, što je glavni razlog nezapamćeno visoke vode u Veneciji.
Geolozi tvrde da će zagrevanje zemlje od samo jedan stepen, potpuno promeniti geografiju Zemlje.
Ukoliko se hitno ne smanji emisija gasova sa efektom staklene baste, a to znači u narednih 10 godina, Venecija će do kraja 21 veka potpuno potonuti i ne samo Serenisima.
Ekološki sat otkucava, aktuelna "akva alta", odnosno visoka voda u Duždevom gradu, ali i strahovite poplave u raznim regijama zaista upozoravaju da vreme ističe brze nego što se mislilo.
Zato se može reći da je, ne pravi, već krajnji trenutak za uvođenje predmeta klimatske promene i održivost razvoja.
Planeta Zemlja i budućnost su nedeljivi
I zato je dobro što postoji fenomen Greta. Mladi Italijani masovno podržavaju taj pokret, prožlog petka širom zemlje održani su protesti, samo u Torinu je bilo više od 20 hiljada učenika i studenata, a za 29. novembar, očekuje se još veća masovnost.

Ciljano je odabran datum, 29. novembar je tradicionalno u anglosaksonskom svetu "Blek fradej", odnosno dan kada se besomučno kupuje po sniženim cenama.
Mladi smatraju da ta potrošačka manija, znači da se kupuje neuporedivo više nego što zaista savremenom čoveku treba, a tako se pospešuje masovna proizvodnja, koja najčešće zbog što jeftinijeg načina produkcije izuzetno, prekomerno zagađuje sredinu.
Ističu da taj začarani krug potrošačkog društva čiji smo deo, mora da se prekine zarad zdravije budućnosti Planete.
Zanimljivo je da, pre nego što je Greta inicirala globalni pokret za zaustavljanje klimatskih promena, razni italijanski elektronski mediji mladima su ustupili prostor, da bi svojim prilozima o lošim navikama, neodgovornosti prema okolini podigli nivo osetljivosti zbog klimatskih promena.
Konkretno, nemali broj ovdašnjih stručnjaka insistira na stavu da su upravo mladi pravi izbor za buđenje i podizanje svesti o načinu na koji se ophodimo prema životnoj okolini i shodno tome kako promeniti loše, neretko bahate navike, zbog koji nam je svima neizvesna budućnost.
Imajući sve u vidu, predlog da se u italijanske škole uvede redovan predmet o klimatskih promenama je logičan i neophodan sled, koji bi što pre trebalo da primene i sve ostale zemlje, jer kako kaže jedan od slogana pokreta petkom "svi ste nam potrebni, planeta zemlja je nedeljiva, kao i budućnost".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.