Skandalozno otkriće: Bolsonaro tražio napad na elektronski sistem glasanja

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 10:07

Skandalozno otkriće: Bolsonaro tražio napad na elektronski sistem glasanja

Rio de Žaneiro -- Brazilski haker Valter Delgati Neto rekao je da je bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro od njega tražio da hakuje sistem elektronskog glasanja.

Delgati Neto je to izjavio na saslušanju u Kongresu, a zahtev se odnosi na period uoči predsednikih izbora 2022

Kako prenosi AP, on juče nije pružio nikakve dokaze za te tvrdnje, ali detaljno svedočenje može pokrenuti nove optužbe protiv bivšeg brazilskog lidera, koji je već pod istragom zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uloge u neredima 8. januara u Braziliji.

Delgati je takođe naveo da se lično sastao sa Bolsonarom i rekao mu da takvo hakovanje nije moguće, kao i da je Bolsonaro želeo da iskorsti potencijalni hakerski napad da ubedi pojedine glasače da je glasački sistem u toj zemlji nepouzdan i da mu je Bolsonaro nudio predsedničko pomilovanje zauzvrat.

U junu je sudsko veće zaključilo da je Bolsonaro zloupotrebio svoju moć da bi doveo u pitanje elektronski sistem glasanja.

Delegati je 2015. godine bio u zatvoru jer je lagao da je istražitelj savezne policije, a dve godine kasnije protiv njega je pokrenuta istraga zbog navodnog falsifikovanja dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.