Sjuzan Rajs zahtevala da NSA špijunira diplomate Ujedinjenih nacija

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2014, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjuzan Rajs zahtevala da NSA špijunira diplomate Ujedinjenih nacija

17.05.2014. -

U nedavno objavljenoj knjizi o razotkrivanjima Edvarda Snoudena kaže se da je 2010. godine Sjuzan Rajs, u tom trenutku američki ambasador pri UN, zahtevala od Nacionalne bezbednosne agencije, da špijunira diplomate iz nekoliko zemalja, kako bi se saznalo kako će ovi glasati u pogledu pooštravanja sankcija Iranu, prenosi RT.

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame Sjuzan Rajs bila je uključena u skandal povezan sa objavljivanjem novih dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << NSA. Rajs je 2010.godine bila predstavnik SAD pri UN i lobirala da se u u Savetu bezbednosti usvoji nova rezolucija o pooštravanju sankcija Iranu.

Kao što se videlo iz dokumenata NSA za internu upotrebu Rajs se obratila Agenciji sa zahtevom o praćenju nekoliko članova Saveta bezbednosti UN, kako bi uspela da razradi određenu strategiju.

Tada je NSA uz pomoć programa Blarney i saradnje sa partnerskim telekomunikacionim kompanijama dobila naloge na osnovu zakona „O kontroli rada spoljašnjih obaveštajnih službi“ o praćenju članova SB UN iz Gabona, Ugande, Nigerije i Bosne.

Iz drugog dokumenta saznalo se da su uoči glasanja o pooštravanju sankcija Iranu takođe špijunirani Francuska, Japan, Meksiko i Brazil, zemelje koje takođe ulaze u Savet bezbednosti. Na kraju Bela kuća je postigla usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti UN, 12 je glasalo za rezoluciju, 2 protiv. Zaposleni u NSA su se hvlalili i da su zahvaljujući njihovom obavešajnom radu američke diplomate uspele da saznaju kako će glasati ostali članovi Saveta bezbednosti.

I mada su špijunske metode NSA testirane pretežno na članovima Saveta bezdnosti koji nisu stalni, glavni cilj tog praćenja bili su stalni članovi organizacije, Kina, Velika Britanija, Rusija i Francuska.

Američke diplomate saopštile su NSA da je obaveštajna služba „pomogla da se razjasne stavovi nekih zemalja u odnosu na sankcije, da je obezbedila prednost na pregovorima, i pružila informacije o „crvenim linijama“, koje su sebi zacrtale te zemlje.

U praćenju predstavnika UN nema ničeg novog. Vikiliks je 2010. godine objavio informacije o tome da su američke diplomate dobile nalog da prate šefove UN. Druge članice UN, uključujući Veliku Britaniju, Izrael, čak Kipar i Maroko optužili su za špijunažu UN.

Na kraju, doći do korisnih informacija predstavlja veoma važan cilj. Neki smatraju da su visoke diplomate jedini koji se mogu nadzirati na zakonskim osnovama, ali nikako ne obični građani. SAD su, na njihovu veliku žalost, uhvaćene na delu. Bilo bi razumljivo da su pratili protivnike. Ali Vašington je pratio svoje prijatelje.

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.