Situacija u Iranu kritična, više od 300 poginulih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2022, 14:15

Situacija u Iranu kritična, više od 300 poginulih

Opisujući pooštravanje odgovora iranskih vlasti na proteste i više od 300 poginulih u poslednja dva meseca, visoki komesar UN za ljudska prava (UNHCR) ocenio je danas da je situacija u Iranu kritična.

"Pozivamo vlasti u Iranu da se pozabave zahtevima naroda koji traži jednakost, dostojanstvo i svoja prava umesto izloženosti nepotrebnoj ili nesrazmernoj sili za suzbijanje protesta", rekao je portparol visokog predstavnika UN za ljudska prava Vokera Turka na današnjem brifingu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare u Ženevi, prenosi Rojters.

Širom Islamske Republike Iran odružavaju se masovni protesti povodom smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra u pritvoru policije za moral. Mahsa Amini je uhapšena jer je nosila odeću koju vlasti smatraju "neprikladnom".

Džeremi Lorens, portparol visokog predstavnika UN za ljudska prava izrazio zabrinutost zbog situacije većinski kurdskim gradovima navodeći da se u izveštajima pominje da su samo tokom protekle nedelje iranske snage bezbednosti likvidirale više od 40 ljudi.

Iranska fudbalska reprezentacija je na Svetskom prvenstvu u Kataru odbila da peva svoju državnu himnu pre prve utakmice Svetskog kupa u znak podrške protestima.

Teheran je okrivio strane neprijatelje i njihove agenture za orkestriranje protesta koji su se pretvorili u narodnu pobunu Iranaca iz svih slojeva društva. Ovi protesti predstavljaju jedan od najhrabrijih izazova klerikalnim vlastima još od revolucije 1979. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.